Solberg stanser granskingen av Osman

Kommunalminister Erna Solberg (H) stanser granskingen av identiteten til Osman Omar Osman så lenge drapssaken mot ham går for retten i Irak.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Torsdag ble Osman, som både har norsk og irakisk statsborgerskap, dømt til døden ved henging for drapet på kona Marita Strøm.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har vurdert å tilbakekalle Osmans norske statsborgerskap på grunn av mistanke om at han har gitt falske opplysninger. I samråd med UDI har Kommunaldepartementet lagt saken til side inntil videre.

- Dette betyr at vedkommende beholder sitt norske statsborgerskap, sier underdirektør Åge Knudsen i innvandringsavdelingen i Kommunaldepartementet til NTB. Han henviser til UD når det gjelder håndteringen av saken i forhold til irakisk rettsvesen.

Utenriksdepartementet vil gjøre det klart for Irak at Norge er imot dødsstraff og vil følge opp saken så godt som mulig. Det er imidlertid et kompliserende forhold for UD at Osman også er irakisk statsborger og at en irakisk domstol vil legge dette til grunn.

Første gang

- Så vidt jeg vet er det første gang en norsk statsborger er dømt til døden i utlandet, sier UDs pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten til NTB.

UD vil vente til det foreligger en rettskraftig dom før det kan bli aktuelt å be Irak om å utlevere dødsdømte Osman Omar Osman til Norge.

Osman Omar Osman har i politiavhør innrømmet å ha betalt to leiemordere for å ta livet av sin kone under ferien i Sulemayia, men i retten har han senere forklart at sikkerhetstjenesten torturerte ham og tvang ham til å tilstå.

Også de to medtiltalte ble dømt til døden ved henging. Osman mener de to medtiltalte er de skyldige i saken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder