FERDIG? Mye tyder på at 93 år gamle Robert Mugabe regjeringstid i Zimbabwe kan være over. Her er han avbildet sammen med sin kone, Grace, som mange mener har et ønske om å få kona i presidentembetet etter sin mann. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi AP

Robert Mugabe avviser meglingsforsøk

En katolsk prest forsøker å megle fram en løsning som gjør at Robert Mugabe går av, ifølge flere kilder. Mugabe selv er ikke interessert i megling.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Kilder i det politiske miljøet og i Zimbabwes etterretning sier at presten Fidelis Mukonori er engasjert for å megle i konflikten mellom militæret og Mugabe. Mukonori ønsker ifølge kildene å megle fram en løsning som innebærer at Mugabe går av.

Mugabe har på sin side avvist prestens håndsrekning, og insisterer på at han er Zimbabwes eneste legitime leder, ifølge Reuters.

Bakgrunn: Derfor har militæret i Zimbabwe grepet inn mot Robert Mugabe (93)

Opposisjonslederen skal ha returnert

Torsdag melder blant annet CNN at det kommet meldinger om at opposisjonsleder Morgan Tsvangirai har vendt tilbake til landet. Han skal ha kommet til hovedstaden Harare onsdag kveld etter å ha blitt behandlet for kreft i utlandet.

Et medlem av partiet Tsvangirai's Movement for Democratic Change (MDC-T) sier til CNN at en diskusjon angående en ny administrasjon, som også inkluderer opposisjonspartiet, er på trappene.

Kilden beskriver den nye ordningen som en «sikker avtale», men ingenting skal, ifølge kilden, tyde på at Robert Mugabe har tenkt å gå stille i dørene ut av sitt presidentembete.

Landet sulter: Mugabe feiret bursdag for 7 millioner

– Så det ikke komme

De fleste i Zimbabwe har aldri opplevd noen annen leder enn den nå 93 år gamle presidenten Robert Mugabe.

Han har styrt landet med stadig hardere hånd siden 1980, etter å ha ledet frigjøringskampen mot kolonimakten Storbritannia.

– Dette er det siste jeg så komme, sier den 34-årige advokaten Anesu Vusani Bangidza, som sitter i en bar i hovedstaden Harare.

Artikkelen fortsetter under bildet fra Harare torsdag morgen

AVVISER KUPP: Soldater og pansrede kjøretøy kan ses i gatene i Zimbabwes hovedstad Harere torsdag, etter at de inntok hovedstaden onsdag morgen. Zimbabwes president Robert Mugabe (93) er i militærets varetekt og tilsynelatende satt ut av spill Foto: AP

I likhet med mange andre ble han overrasket over militærets inngripen tirsdag kveld, men håpet er at den skal lede til en bedre fremtid for zimbabwere flest.

– Jeg mener det var et nødvendig trekk, sier han.

Mugabe fylte 90: – Jeg er energisk som en niåring

Sør-Afrika involvert

Den tidligere zimbabwiske finansministeren Tendai Biti har uttalt at han ønsker å delta i en eventuell samlingsregjering, så lenge den inkluderer nettopp Tsvangirai.

– Om Morgan sier han er med, så er jeg også med, sier Biti til Reuters.

Torsdag ankom også to ministre fra Sør-Afrika landet. Det er ventet at de skal ha samtaler både med Mugabe og forsvarsledelsen.

Mugabe er satt i husarrest etter at militæret grep inn og sikret seg kontroll over hovedstaden Harare tirsdag kveld og natt til onsdag.

Konflikten handler etter alt å dømme om hvem som skal overta makten etter den 93 år gamle presidenten, som har styrt Zimbabwe i snart fire tiår.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder