Drapssiktet kurder vil sone i Norge

Hvis Osman Omar Osman blir dømt for drapet på sin kone Marita Strøm, vil han søke om å få sone en eventuell dom i Norge. Det opplyser Osmans advokat Brynjar Meling til Aftenposten.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

DREPT: Marita Strøm ble skutt da hun var på ferie i Irak sammen med ektemannen og deres tre små barn. Nå ønsker ektemannen å sone dommen i Norge. Foto: Privat

- Jeg håper at norske myndigheter sender observatører til rettssaken, min klient er tross alt norsk statsborger, sier Meling.

Osman, som ble norsk statsborger i juli i år, kan imidlertid bli fratatt sitt statsborgerskap. Bakgrunnen er at Osman skal ha oppgitt falsk identitet både da han søkte om asyl og senere da han søkte om å bli norsk statsborger.

- Vi samler informasjon om vedkommendes identitet. Når vi har fått alle fakta på bordet, vil vi vurdere om det er aktuelt å gå videre med en revurdering av hans utlendingssak, sier avdelingsdirektør Erik Sjøholt i Utlendingsdirektoratets (UDI) oppholdsavdeling.

Sjefen for sikkerhetsstyrkene i Sulaymaniya, Sarkawt Hassan Jallal, sier til Aftenposten at han regner med at rettssaken mot Marita Strøms ektemann og hans to medsiktede venner, kan starte raskt og kanskje allerede neste uke - fordi de alle har tilstått. Han anser det som mest sannsynlig at de dømmes til livsvarig fengsel.

- Men det kan ikke utelukkes at Osman får en dødsdom. Kanskje kan også de to vennene dømmes til døden, men mest sannsynlig vil en slik straff ikke bli fullbyrdet, sier Jallal.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder