USA med ny, hemmelig spionorganisasjon

(VG Nett) Etter krav fra forsvarsminister Donald Rumsfeld skal USAs forsvarsdepartement ha satt sammen en ny spionorganisasjon.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

En oppfinnsom tolkning av loven har gitt forsvarsminister Donald Rumsfeld stor innflytelse over spionvirksomhet ute i verden, skriver Washington Post.

Den tidligere ukjente organisasjonen blir kalt Strategic Support Branch og oppsto som en følge av Rumsfelds skriftlige ordre om å gjøre slutt på hans «nesten totale avhengighet av CIA» når det gjelder menneskelig etterretning, skriver den amerikanske storavisen.

Spionorganisasjonen er opprettet for å operere hemmelig og er under direkte kontroll av Forsvarsdepartementet. Der jobber etterforskere, lingvister, avhørere og tekniske eksperter side om side med nye team av spesialetterforskere.

Har operert i to år

Militære kilder sier ifølge Washington Post at spionorganisasjonen har operert i hemmelighet i to år, i Irak, Afganistan og andre steder som ikke kan navngis.

Ifølge et brev avisen har tilgang til, adressert til Rumsfeld fra General Richard B. Myers, skal organisasjonens fokus ligge på etterretningsvirksomhet i «kommende mulige mål i land som Somalia, Jemen, Indonesia, Filippinene og Georgia.»

Etterretning kan inkludere alt fra satelittfotografering og avhør av fanger til spaning på mål i krigssoner og rekruttering av utenlandske spioner I fredstid.

Kan samarbeide med notoriske figurer

Ifølge en fersk notis fra Pentagon kan rekrutterte agenter inkludere «notoriske figurer» som med sine kontakter til de amerikanske myndighetene kan bli pinlig om det kommer frem i lyset.

Pentagon har et enormt byråkrati ment å skulle samle inn og anlysere etterretningsopplysninger, ofte i samarbeid med CIA. Nyhetskanaler har i over et år beskrevet Rumsfelds driv etter mer og bedre menneskelig etterretning.

Rumsfeld har to klare mål. Det ene er å gi styrker, slik som de som sloss mot opprørere i Irak, mer og bedre informasjon om deres fiender. Det andre er å finne nye måter å kunne gjennomsyre og ødelegge organisasjoner som al-Qaida, som utgjør en stor trussel mot USA.

Men opprettelsen av spion-organisasjonen, oppdagelsen av de hemmeligholdte operasjonene og vidden av Rumsfelds påståtte juridiske myndighet har ikke blitt detaljert offentliggjort før, skriver Washington Post.

To erfarne medlemmer av den amerikanske etterretningskomiteen, en demokrat og en republikaner, skal ifølge avisen ha sagt at de ikke kjente til noen av detaljene før de ble intervjuet at Washington Posts journalist.

Spion-skole

Forsvarsdepartementet planlegger ytterligere tiltak. Blant forslagene er opprettelsen av en Pentagon-kontrollert spion-skole og etterretningsoperasjons-befal i alle regioner på andre siden av havet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder