VURDERER GRENSEKONTROLL: Justisminister Anders Anundsen møter journalister under toppmøtet i Brussel mandag. Han vil holde et innlegg under møtet som skal klargjøres Norges holdning til flyktningkrisen Europa nå opplever. Foto: MONA GRIVI NORMAN , VG

Se oversikten: Disse landene har innført ny grensekontroll

Også Norge vurderer grensekontroll

Vil ikke oppgi EUs flyktning-forespørsel

BRUSSEL (VG) Stadig flere EU-land velger å innføre strengere grensekontroller for å få kontroll på det store antall flyktninger som kommer til Europa. Norge kan bli neste land ut.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Utgangspunktet innenfor Schengen er at vi ikke skal ha indre grensekontroll, men nå ser vi at flere og flere land innfører det. Hvis det blir behov for det vil også Norge vurdere det, sier justisminister Anders Anundsen (Frp).

VG møter Anundsen i Brussel, der han sammen med EUs justis- og innenriksministre er på et hastemøte for å diskutere flyktningsituasjonen.

Som flere andre EU- og Schengen-land vurderer Norge å innføre strengere grensekontroll.

– Det kan komme som en konsekvens av at vi får enda større tilstrømming av asylsøkere og at vi ikke klarer å kontrollere det på en god nok måte. Nå strekker vi oss så langt vi faktisk klarer for å håndtere registrering og håndtering av de som kommer over landegrensene våre. Dette er en situasjon som vi ikke har sett maken til, sier Anundsen.

FIRE FORSKERE: Slik kan flyktningkrisen løses

På mandagens toppmøte i Brussel skal landene diskutere forslaget fra EU-kommisjonen om å fordele 160.000 flyktninger for å avhjelpe mottakslandene i Sør-Europa.

– Å klandre hverandre hjelper ikke flyktningene. Det er på tide å se klart hva som skjer. Nå må det være slutt på snakk. Nå trenger vi handling, tordnet EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker da han holdt den såkalte «state of the union»-talen for EU parlamentet i Strasbourg.

Les også: 15.000 flyktninger til østerriksk grenseby på én dag

EU-kommisjonen har regnet ut hvor store kvoter hvert medlemsland bør ta i mot.

Anundsen nekter å svare på tall-spørsmål

Justisminister Anders Anundsen vil ikke svare på antallet flyktninger Norge er bedt om å ta ansvar for når EU inviterer til en dugnad for å avhjelpe mottakslandene i Sør-Europa.

– Ulike land har ulike måter å tenke på i forhold til hvordan dette skal fordeles og hvordan man skal forholde seg til innbyggertall og bruttonasjonalprodukt, sier Anundsen til VG.

– Men hva forventer EU-kommisjonen av Norge?

– Vi har fått et grunnlag for de diskusjonene vi skal ha, og nå skal vi inn og ha de diskusjonene.

– Har dere fått et tall?

– Vi går ikke inn i talldiskusjonen nå. Vi skal nå diskutere hva som er premissene for hele dette programmet, sier Anundsen

I forslaget fra EU-kommisjonen skal blant annet Finland ta i mot 2398, Frankrike 24.000, Sverige 4469 og Tyskland 31443, ifølge NTBs utregninger.

STRENGERE: Lange køer med flyktninger venter ved grenseovergangen mellom Ungarn og Østerrike i Nickelsdorf mandag morgen. Foto: Leonhard Foeger , Reuters

Kan periode-innføre grensekontroll

Schengen-avtalen som Norge er en del av, gir medlemslandene adgang til forsterket grensekontroll i kortere perioder.

Avgjørelsen om midlertidig grensekontroll i Tyskland støttes av EU-kommisjonen, som mener det er i tråd med Schengen-regelverket. Samtidig understreker EU behovet for en mer sammenhengende politikk for å holde Europas grenser åpne.

Her er en oversikt over hvordan enkelte EU- og Schengen-land har utvidet, endret eller strammet inn på kontrollen ved sine grenser. Oversikten er bygget på en rekke kilder, og er ikke komplett.

TYSKLAND

SKJERPER KONTROLLEN: Politiet dirigerer trafikk langs motorveien A8 ved byen Piding helt sør i Tyskland mandag. Foto: Guenter Schiffmann , Afp

Tyskland innførte søndag grensekontroller etter at myndighetene erkjente at de ikke lenger klarer å håndtere de tusener av flyktninger og migranter som kommer til landet hver eneste dag.

Frem til søndag praktiserte landet en politikk med åpne grenser.

– Det er ikke det store antallet flyktninger som gjør det vanskelig. Det er hvor fort de kommer som gjør det vanskelig for delstatene og kommunene å håndtere dem, sa visestatsminister Sigmar Gabriel søndag.

Mandag ble det kjent at Tyskland forventer at over én million flyktninger vil ta seg til landet i løpet av året.

– Mye tyder på at innenriksdepartementets anslag på 800.000 flyktninger, vil øke til over én million mennesker i løpet av året, skriver visekansler Sigmar Gabriel i et brev til sine partimedlemmer, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Mandag understreket Gabriel at alle som søker asyl på tysk jord, har lov til å være i landet inntil søknaden er ferdig behandlet.

– Dette er ikke noe vi endrer på, understreker Gabriel.

Han legger til at den tyske vurderingen om å innføre grensekontroll, må sees i sammenheng med strømmen av flyktninger og migranter på vei gjennom verdensdelen.

– Dette er et sterkt signal til våre europeiske partnere om at Tyskland, selv om vi er klare til å påta oss en uforholdsmessig stor andel, ikke kan stå alene og gi grønt lys til alle som har flyktet til Europa, sier Gabriel

ØSTERRIKE

SKJERPER KONTROLLEN: En syrisk far bærer barnet sitt på grensen mellom Østerrike og Ungarn. Foto: Joe Klamar , Afp

I dag kom nyheten om at Østerrike sender 2200 soldater til landets grense mot Ungarn og innfører strengere grensekontroll.

– Når Tyskland gjeninnfører grensekontroll, må Østerrike også beskytte sine grenser. Det gjør vi nå, opplyste landets visestatsminister Reinhold Mitterlehner mandag.

Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz uttalte sent søndag kveld at landet står i fare for å bli «fullstendig oversvømmet innen få dager» av flyktninger og migranter.

– Vi må være klar over at hvis vi lar grensen stå åpen, vil det strømme på 10.000 mennesker hver dag. Vår geografiske plassering tilsier at vi er det siste attraktive landet i rekken før folk når fram til Tyskland, sa Kurz.

SLOVAKIA

HAR INNFØRT KONTROLL: En slovakisk politimann på grensen mellom Rajka (Ungarn) og Cunovo (Slovakia) mandag. Foto: Samuel Kubani , Afp

Kort tid etter at Østerrike forsterket kontrollen, varslet Slovakia at landet forsterker sin grensekontroll med 220 politifolk.

De økte kontrollene gjelder på grensene mot Ungarn, Østerrike og Tsjekkia.

TSJEKKIA

Har gjeninnført grensekontroll på grensen til Østerrike, uvisst av hvilket omfang.

POLEN

Polen er i beredskap og klar til å innføre grensekontroll dersom situasjonen skulle endre seg.

DANMARK

Har økt bemanningen på grensen mot Tyskland, men ikke innført en grensekontroll på samme måte som blant annet Østerrike og Tyskland.

– Jeg ser ingen grunn til å innføre grensekontroll til Danmark. Den mengde migranter og flyktninger som kommer til Danmark, er en størrelse som vi kan håndtere, sier Danmarks utenriksminister Kristian Jensen til pressen i Brussel mandag.

SVERIGE

Sveriges regjering ser heller ingen grunn til å vurdere skjerpet grensekontroll.

– Sverige respekterer Tysklands beslutning. Men Sverige har kontroll, og situasjonen er ikke av en slik art at det trengs lignende behov i Sverige, sier statsminister Stefan Löfven.

FINLAND

I Finland har myndighetene foreløpig ikke sagt noe om grensekontroll kan være aktuelt.

NORGE

Norge har foreløpig ikke fulgt Tyskland og innført grensekontroll. Men signalene fra justisminister Anders Anundsen er tydelige.

Han går også lengre enn det statssekretær Jøran Kallmyr (FrP) i Justrisdepartementet til VG søndag.

– Vi følger med situasjonen ved våre grenser. Dette er et av flere tiltak som blir fortløpende vurdert, sier Kallmyr.

KILDE: NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder