Bønn fra familien til han som ble drept av politiet: - Stopp blodbadet

Var fem år i USAs Marine

Fikk utmerkelser for god oppførsel

Aldri vært i klammeri med politiet

Obama: –Feigt og forkastelig

OSLO/CLEVELAND (VG) Tanten til Alton Sterling (37), som ble skutt og drept av politiet i Baton Rouge, retter nå en bønn om å stoppe skytingen av politifolk i USA.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Gråtende sto Veda Washington-Abusaleh frem på TV og ba om å få slutt på den «meningsløse volden». I stedet ba hun om fred.

– Nå må vi sørge igjen, på nytt. Det var sånn dette startet. Vi ikke ha mer blodsutgytelse, sa hun til en lokal TV-stasjon i Louisiana mandag formiddag amerikansk tid.

Seks politibetjenter ble søndag skutt i fullt dagslys i byen Baton Rouge – tre av dem er døde. Den angivelige gjerningsmannen Gavin Eugene Long (29), som skal ha opptrådt på egenhånd, ble drept av politiet på stedet.

Long var en tidligere marineinfanterist som hadde tjenestegjort i Irak, opplyser politiet i delstaten Louisiana.

Men hele voldsspiralen startet med at Alton Sterling, som var svart, ble skutt og drept av politiet i nettopp Baton Rouge for snart to uker siden.

Dette førte til meget sterke reaksjoner over hele USA, ikke minst blant svarte amerikanere som mente at politiet ofte opptrer rasistisk i møte med spesielt yngre, svarte menn.

Gifte familiefedre

De tre døde politimennene er i amerikanske medier identifisert som tobarnsfaren Matthew Gerald (41), firebarnsfaren Brad Garafola (45) og Montrell Jackson (32) som hadde ett barn. Alle tre var gift.

Ifølge politiet er én av de skadede politimennene kritisk skadet og kjemper for livet, mens de to andre er stabile.

– Når disse familiene får telefoner om at deres fedre eller mødre aldri vil komme hjem igjen, så vet jeg hvordan det føles, som jeg har fått den samme telefonen selv, sa tanten.

Også moren til Alton Sterlings tenåringssønn Cameron, sa at hennes familie er «frastøtt» over politidrapene.

– Som min sønn Cameron og jeg har sagt fra begynnelsen, det eneste vi ønsker er fred. Vi er imot vold av noe slag mot politi og innbyggere, skrev familien i en erklæring til mediene.

Ifølge CBS News gikk Long til angrep på sin egen bursdag.

Skal ha vært maskert

Sinnet har vokst etter at to mørkhudede menn nylig ble skutt og drept av politiet. Et av ofrene var fembarnsfaren Alton Sterling, som ble drept under et basketak med politiet i nettopp Baton Rouge.

Mandag sa politiet i Baton Rouge på en pressekonferanse at det var helt tydelig at Long jaktet spesifikt på politifolk.

Militære arkiver viser at Long tjenestegjorde i Marinen fra 2005 til 2010, hvorav seks måneder i Irak. Han var sersjant med datanettverk som spesiale, og fikk flere utmerkelser, blant annet for god oppførsel.

Han skal tidligere ikke ha vært i klammeri med politiet på noen av stedene han har bodd, arbeidet eller studert ifølge The New York Times undersøkelser.

Men på sosiale medier skal han han den siste tiden ha gitt uttrykk for at at svarte måtte slå tilbake og kjempe mot sine undertrykkere, og nevnte USAs første president George Washington og den omstridte svarte organisasjonsmannen Malcolm X blant sine forbilder.

Den nå døde gjerningsmannen skal ha vært kledd i svart og ha hatt på seg maske da han gikk til aksjon. Et vitne CNN har snakket med sier at det så ut som skibriller.

Obama fordømmer angrepet

Før skytingen skal politiet ha fått meldinger om at en mistenkelig person skal ha gått langs hovedveien med et gevær, ifølge CNN. Da politiet ankom stedet skal skytingen ha begynt.

President Barack Obama er orientert om hendelsen og Det hvite hus har vært i kontakt med de lokale styresmaktene i Baton Rouge, ifølge NBC.

JAKTET FLERE GJERINGSMENN: Store politistyrker jaktet i flere timer etter flere mulige gjerningsmenn, men søndag kveld avblåste politiet jakten. De mener det kun stod én mann bak - han som ble skutt og drept. Foto: Chris Granger AP

I et presseskriv skriver Obama at angrepene på offentlige tjenestemenn må ta slutt.

– Jeg fordømmer på det sterkeste angrep på polititjenestemenn i Baton Rouge. For andre gang på to uker har offiserer, som setter livet sitt på spill hver dag, blitt drept på en feig og forkastelig måte mens de gjorde jobben sin, skriver han.

Søndag kveld holdt presidenten også en pressekonferanse om skytingen.

– Et angrep på politiet er et angrep på oss alle, sa han før han fortsatte:

– Dette skjer altfor ofte.

Flere skudd

Skytingen skjedde ifølge NBC i nærheten av hovedpolitistasjonen i byen. Et vitne The New York Times har snakket med, som bor i nærheten av politistasjonen, forteller at han var i bakgården sin da han hørte flere skudd.

– Jeg hørte trolig 10 til 12 skudd, så kom sirenene og helikoptrene og alt annet, sier Mark Clements.

Et øyenvitne NBC News har vært i kontakt med befant seg ved Hammond Aire Plaza kjøpesenteret da han hørte skuddene.

– Politibetjenter falt til bakken og gjemte seg, sier Marquis Gibson.

– Et uforståelig angrep

Guvernøren i Louisiana, John Bel Edwards, kom søndag kveld med en uttalelse der han fordømmer skytingen og sier at han ber for ofrene og familiene deres.

– Dette er et uforståelig og uberettiget angrep på oss alle i en tid hvor vi trenger samhold og helbredelse, sier Edward til CNN.

– Alle tilgjengelige politistyrker i hele Louisiana vil bli brukt for at gjerningsmennene vil få den straffen de fortjener, sier han.

Politisjefen i Dallas, hvor fem politimenn for få dager siden ble skutt og drept, har brukt Twitter for å vise sin sympati.
– Våre tanker og bønner er hos Baton Rouge-politiet, skriver han.

Det er bare en drøy uke siden fem politibetjenter ble skutt og drept i Dallas i Texas under en fredelig demonstrasjon mot politivold i USA. Ytterligere syv politibetjenter ble skutt.

Dallas-skytingen: Dette skjedde

Rasedebatten rundt politivold i USA har pågått i flere år, og flammet for alvor opp da den ubevæpnede tenåringen Michael Brown ble skutt og drept av politiet i Ferguson, Missouri sommeren 2014.

DRAMATISK: Politiet sperret av veien i nærheten av åstedet i Baton Rouge. Foto: Joe Penney Reuters

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder