EKS-RÅDGIVER: Donald Trump utnevnte Page til en liten gruppe utenrikspolitiske rådgivere i mars i fjor, men måtte gå av.
EKS-RÅDGIVER: Donald Trump utnevnte Page til en liten gruppe utenrikspolitiske rådgivere i mars i fjor, men måtte gå av. Foto: Pavel Golovkin AP

Washington Post: FBI fikk tillatelse til å overvåke Trump-rådgiver

UTENRIKS

FBI skal i fjor sommer ha fått en kjennelse fra en hemmelig domstol til å overvåke Donald Trumps valgkamprådgiver Carter Page.

  • NTB
Publisert:

Det forteller anonyme tjenestemenn med kjennskap til saken til Washington Post.

Ifølge kildene fikk FBI og justisdepartementet beslutningen etter å ha overbevist en dommer i den hemmelige domstolen FISA om at de hadde grunn til å tro at Page jobbet for Russland før valget.

Kjennelsen skal ha gitt FBI adgang til å overvåke rådgiverens kommunikasjon. Page har tidligere vært stasjonert i Moskva, hvor han jobbet i bank.

Bakgrunn: FBI etterforsker bånd mellom Trump-kampanjen og Russland

Benekter å ha gjort feil

FISA-kjennelser blir nesten aldri gjort offentlig, og avisen siterer anonyme kilder. FBI har ikke svart på henvendelser om å kommentere saken, og justisdepartementet og Det hvite hus har avslått å kommentere den.

Trump utnevnte Page til en liten gruppe utenrikspolitiske rådgivere i mars i fjor. Han måtte gå av, tilsynelatende delvis på grunn av oppmerksomheten han fikk for turer til Moskva, som han sa var private reiser.

Navnet hans dukket også opp i rapporter om Trumps Russland-forbindelser fra den britiske eksspionen Christopher Steele.

Les mer: Dette er agenten som er utpekt som Trump-kilde

Page har flere ganger nektet for at han har gjort noe galt. I et skriftlig svar til Reuters skriver Page at kjennelsen er et bevis på at tidligere president Barack Obama ville «undertrykke kritikere» som var imot Obamas utenrikspolitikk.

Russland-høring i Senatet: – Følg sporene etter de døde russerne

Etterforsker mulige koblinger

Opplysningene er ifølge Washington Post det foreløpig mest håndfaste beviset på at FBI hadde grunn til å tro at en av Trumps rådgivere samarbeidet med russerne under valgkampen i 2016.

Både FBI og to etterretningskomiteer har iverksatt undersøkelser av om russerne påvirket valget til Trumps fordel.

Les også: Komitéleder Nunes beklager etter overvåkning-uttalelse

FBI-sjef James Comey bekreftet i slutten av mars for første gang at FBI er i gang med en etterforskning for å finne ut om Trumpsmedarbeidere og russerne samarbeidet.

Bakgrunnen er at FBI kjenner til troverdige anklager eller har rimelig grunn til å tro at en eller flere personer «kan ha opptrådt som en agent for en utenlandsk makt».

Lest denne? Trumps svigersønn avhøres om Russland

Her kan du lese mer om