EKS-RÅDGIVER: Donald Trump utnevnte Page til en liten gruppe utenrikspolitiske rådgivere i mars i fjor, men måtte gå av.

EKS-RÅDGIVER: Donald Trump utnevnte Page til en liten gruppe utenrikspolitiske rådgivere i mars i fjor, men måtte gå av. Foto: Pavel Golovkin AP

Washington Post: FBI fikk tillatelse til å overvåke Trump-rådgiver

FBI skal i fjor sommer ha fått en kjennelse fra en hemmelig domstol til å overvåke Donald Trumps valgkamprådgiver Carter Page.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det forteller anonyme tjenestemenn med kjennskap til saken til Washington Post.

Ifølge kildene fikk FBI og justisdepartementet beslutningen etter å ha overbevist en dommer i den hemmelige domstolen FISA om at de hadde grunn til å tro at Page jobbet for Russland før valget.

Kjennelsen skal ha gitt FBI adgang til å overvåke rådgiverens kommunikasjon. Page har tidligere vært stasjonert i Moskva, hvor han jobbet i bank.

Bakgrunn: FBI etterforsker bånd mellom Trump-kampanjen og Russland

Benekter å ha gjort feil

FISA-kjennelser blir nesten aldri gjort offentlig, og avisen siterer anonyme kilder. FBI har ikke svart på henvendelser om å kommentere saken, og justisdepartementet og Det hvite hus har avslått å kommentere den.

Trump utnevnte Page til en liten gruppe utenrikspolitiske rådgivere i mars i fjor. Han måtte gå av, tilsynelatende delvis på grunn av oppmerksomheten han fikk for turer til Moskva, som han sa var private reiser.

Navnet hans dukket også opp i rapporter om Trumps Russland-forbindelser fra den britiske eksspionen Christopher Steele.

Les mer: Dette er agenten som er utpekt som Trump-kilde

Page har flere ganger nektet for at han har gjort noe galt. I et skriftlig svar til Reuters skriver Page at kjennelsen er et bevis på at tidligere president Barack Obama ville «undertrykke kritikere» som var imot Obamas utenrikspolitikk.

Russland-høring i Senatet: – Følg sporene etter de døde russerne

Etterforsker mulige koblinger

Opplysningene er ifølge Washington Post det foreløpig mest håndfaste beviset på at FBI hadde grunn til å tro at en av Trumps rådgivere samarbeidet med russerne under valgkampen i 2016.

Både FBI og to etterretningskomiteer har iverksatt undersøkelser av om russerne påvirket valget til Trumps fordel.

Les også: Komitéleder Nunes beklager etter overvåkning-uttalelse

FBI-sjef James Comey bekreftet i slutten av mars for første gang at FBI er i gang med en etterforskning for å finne ut om Trumpsmedarbeidere og russerne samarbeidet.

Bakgrunnen er at FBI kjenner til troverdige anklager eller har rimelig grunn til å tro at en eller flere personer «kan ha opptrådt som en agent for en utenlandsk makt».

Lest denne? Trumps svigersønn avhøres om Russland

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder