BRUDD: Justisminister Jeff Sessions var tidligere en av Donald Trumps nærmeste støttespillere. Nå angrer presidenten på utnevnelsen. Foto: Reuters

Trump: Justisministeren burde ikke erklært seg inhabil

NEW YORK (VG) President Donald Trump
langer ut mot sin egen justisminister og advarer spesialetterforsker Robert Mueller mot å gå for langt i granskingen av Trump-familiens økonomi.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I et oppsiktsvekkende intervju med New York Times betgener Trump justisministerens avgjørelse om å erklære seg inhabil i forbindelse med Russland-etterforskningen som «svært urettferdig overfor presidenten».

– Sessions burde aldri ha erklært seg selv inhabil, og hvis han først skulle det, burde han sagt ifra til meg før han tok jobben, så kunne jeg valgt noen andre, sier Trump.

Frosset ut

Overfor nære medarbeidere skal Trump ha gitt uttrykk for at Sessions erklæring var et avgjørende øyeblikk i hans presidentkarriere, skriver Politico. Presidenten skal også være svært misfornøyd med hvordan justisministeren fremstår i offentligheten. Den tidligere fortrolige støttespilleren er ikke lenger en del av presidentens innerste krets.

Sessions avviser konspirasjon med russerne: En avskyelig og sjokkerende løgn

Jeff Sessions var den første senatoren som gikk offentlig ut med støtte til Trumps presidentkampanje, og ble belønnet med en av nøkkelposisjonene i presidentens administrasjon. Nå legger Trump åpent skylden på sin tidligere nære støttespiller for uføret han befinner seg i.

Intervjuet satte fart i spekulasjonene om at Sessions kan komme til å trekke seg, men torsdag avviste justisministeren at han har slike planer.

– For meg er det en ære å tjene dette departementet. Jeg elsker denne jobben, og jeg planlegger å fortsette å gjøre den så lenge det er passende, sa Sessions på en pressekonferanse.

Trekker seg ikke

Han svarte ikke direkte på hvordan det er å jobbe under en president som ikke har tillit til ham, men sa at departementet hans hver eneste dag jobber hardt for å sikre nasjonens interesser.

Tim Kaine: Russland-etterforskning handler nå om forræderi

Samtidig mener enkelte at intervjuet i New York Times er et signal om at Trump nå bereder grunnen for å bytte ut justisministeren, i et forsøk på å stanse Russland-etterforskningen.

– Ved å presse Sessions til å trekke seg, kan presidenten få inn en lojal støttespiller som kan sparke ut spesialetterforsker Robert Mueller og få slutt på denne etterforskningen, sier Walter Dellinger, tidligere høytstående tjenestemann i Justisdepartementet til Politico.

Andre tviler på om Trumps angrep på Sessions vil få noen konsekvenser for etterforskningen siden justisministeren allerede har trukket seg fra saken.

Torsdag ettermiddag kunngjorde Trump via pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders at han fortsatt har tillit til sin justisminister.

Ifølge Sanders har ikke Trump snakket med Sessions det siste døgnet, men avviser at han angrer på utnevnelsen.

På spørsmål om Trump har planer om å sparke spesialetterforsker Robert Mueller, svarer Sanders:

– Han har for øyeblikket ingen planer om det.

Advarer etterforsker

Trump anklager i intervjuet med New York Times Mueller, som leder etterforskningen av Russlands forsøk på å påvirke det amerikanske presidentvalget, for å lede et kontor preget av interne motsetninger.

Trump ønsker ikke å spekulere i hva som skal til før han beordrer Justisdepartementet til å sparke spesialetterforskeren, men advarer etterforskerne mot å bevege seg utenfor sitt opprinnelige mandat.

Norges USA-ambassadør: Lar meg ikke sjokkere av Trump

På spørsmål om Mueller krysser en «rød linje» dersom han utvider etterforskningen ved å se på Trump-familiens økonomi utover kontakten med Russland, er presidenten tydelig:

– Ja, det mener jeg. Det vil være et overgrep. Dette handler om Russland.

Til tross for rapporter om at Mueller gransker om presidenten forsøkte å hindre etterforskningen ved å sparke FBI-direktør James Comey, sier Trump at han ikke er under etterforskning.

– Så vidt jeg vet, er jeg ikke det. Hvorfor skulle jeg være det? Jeg har ikke gjort noe galt, sier han.

Må svare i høring

Russland-etterforskingen tok en ny, dramatisk vending i forrige uke da det ble kjent at Donald Trumps sønn og svigersønn i juni i fjor møtte en gruppe russere som skal ha hevdet at de satt på informasjon som kunne skade Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton i valgkampen. En lengre epostutveksling mellom Donald Trump jr. og mellommannen som fikk i stand møtet viser at den angivelige informasjonen om Clinton stammet fra russiske myndigheter.

Her er Russland-epostene

Også tidligere kampanjesjef Paul Manafort deltok på møtet. Onsdag ble det klart at de tre må møte til høring i Senatet for å svare på spørsmål om møtet.

Overfor New York Times, fastholder Donald Trump at han ikke kjente til møtet sønnen og svigersønnen hadde med russerne.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder