INVITERER TIL NORGE: Tvangsekteskap og søskenbarngifte skremmer ikke Bjarne Håkon Hanssen: Han ønsker at flere kvalifiserte pakistanere skal komme til Norge for å arbeide. Her møter han Pakistans innenriksminister Zafar Iqbal Warriach. Foto: Thomas Andreassen
INVITERER TIL NORGE: Tvangsekteskap og søskenbarngifte skremmer ikke Bjarne Håkon Hanssen: Han ønsker at flere kvalifiserte pakistanere skal komme til Norge for å arbeide. Her møter han Pakistans innenriksminister Zafar Iqbal Warriach. Foto: Thomas Andreassen

Ønsker flere pakistanere i Norge

Publisert: Oppdatert: 20.09.06 07:38

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

ISLAMABAD (VG) Arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) samarbeider med pakistanske myndigheter om å få flere pakistanere til å komme til Norge for å arbeide.

Midt mellom tildekkede kvinner i det sterkt mannsdominerte Pakistan, skryter Hanssen av hvor godt integrert pakistanere er i Norge.

I et møte med Pakistans innenriksminister Zafar Iqbal Warriach i Islamabad i går, diskuterte Hanssen hvordan Pakistan og Norge i samarbeid skal sikre økt arbeidsinnvandring til Norge.

Mangler arbeidskraft

Den pakistanske ministeren var svært interessert i om Norge kan ta imot flere kvalifiserte arbeidstagere fra Pakistan, og han fikk positiv respons.

- Jeg er personlig engasjert i å få til noe på dette området, og jeg har allerede snakket en del med Pakistans ambassadør i Norge om det. Jeg er opptatt av å koble den pakistanske ambassaden i Norge og bedrifter i Norge som trenger arbeidskraft, sier Hanssen til VG.

Han viser til at Norge har mangel på arbeidskraft, og at det ikke vil være nok med arbeidsinnvandring fra EØS-land i fremtiden.

Gode forbilder

- Det er ikke en diskusjon om vi skal ha arbeidsinnvandring, vi må ha arbeidsinnvandring. Spørsmålet er om vi skal gjøre grep for å målrette innsatsen mot noen bestemte land. Da mener jeg det er klokt å se på mulighetene knyttet til Pakistan, sier Hanssen.

Til tross for at Pakistan har en stor forekomst av tvangsekteskap, arrangerte ekteskap og søskenbarnekteskap, og at det forekommer æresdrap, mener Hanssen at pakistanere er svært godt integrert i Norge.

- De er blant de mest integrerte gruppene i det norske samfunnet. De er velintegrert i arbeidslivet, de er godt utdannet, ungene går på skole og de snakker godt engelsk. 10 prosent av medlemmene i Oslo bystyre er pakistanere. Pakistanere er på mange måter forbilder når det gjelder godt integrerte innvandrere i Norge, sier Hanssen.

Kun faglærte

I dag bor 30000 pakistanere i Norge. Hanssen er overbevist om at det gjør det lettere for nye pakistanere å integrere seg i det norske samfunnet.

Han understreker at det dreier seg om faglært arbeidskraft, og at det er bedriftene som må ansette dem som skal få opphold.

Men Hanssen er forberedt på at arbeidsinnvandringen vil føre med seg mer innvandring i form av familiegjenforening fra Pakistan.

- Ja, det vil det kunne føre til på sikt. Enhver innvandring vil kunne føre til det, det er ikke noe spesielt for Pakistan, sier Hanssen.

Denne artikkelen handler om