Analyse: Nær 200.000 kan være virussmittet i løpet av ti dager

En britisk studie estimerer at Kina kan få et enorm oppsving i antall virussmittede de neste dagene.

 • Emil Mogård
 • VG / NTB

Artikkelen er over 161 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det som startet som et utbrudd på et kinesisk marked i Hubei-provinsen i millionbyen Wuhan, har utviket seg til en nasjonal katastrofe for Kina.

56 mennesker har mistet livet og 1.975 smittetilfeller er registrert av kinesiske helsemyndigheter. Bare de siste 24 timene er det registrert 15 omkomne og 688 nye smittetilfeller av det dødelige viruset, skriver South China Morning Post.

Hvis virusspredningen fortsetter i dette tempoet og ikke blir stagget med effektive tiltak, så har en gruppe forskere anslått at de vil ha 190.000 tilfeller av coronasmittede i Wuhan alene innen 4. februar, skriver Reuters.

Det viser den britiske analysen utført av Britain’s Lancaster University, som også estimerte at hver infiserte person i gjennomsnitt smitter 2.5 personer.

les også

Corona-viruset: Vil bygge sykehus med tusen senger på ti dager

Forbyr villdyr-handel

Det er allerede iverksatt en rekke tiltak for å stagge spredningen av dødsviruset, og det siste i rekken er et forbud mot oppdrett, transport og salg av ville dyrearter.

Det midlertidige forbudet skyldes mistanke om at det dødelige coronaviruset hadde sin opprinnelse på et marked der ville dyr ble solgt som mat.

Oppdrett, transport og salg av ville dyrearter forbys «fra kunngjøringens dato og fram til den landsomfattende epidemiske situasjonen er over», het det i en melding fra landbruksdepartementet og to statlige organer søndag.

Canada bekrefter smitte

De første to tilfellene av coronaviruset i Europa ble fredag oppdaget i Frankrike. Og lørdag bekreftet canadiske helsemyndigheter at landets første tilfelle er oppdaget hos en pasient i Toronto som nylig returnerte fra Wuhan.

Kinas presidenten Xi Jinping advarer om at virusets spredning akselererer og at landet står overfor en alvorlig situasjon. Men han mener landet kan beseire viruset.

– Så lenge vi har høy selvtillit, samarbeid, forebyggende tiltak og behandling, og detaljerte retningslinjer, skal vi definitivt være i stand til å vinne kampen, sa Xi på et møte i det kinesiske politbyråets stående komité lørdag, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

SYMPTOMER: Sykdommen starter gjerne med luftveisinfeksjon. De som er blitt alvorlig syke av coronaviruset, har gjerne alvorlig underliggende sykdom fra før.

Verdens helseorganisasjon (WHO) vil så langt ikke erklære en global helsekrise, men organisasjonen har sendt direktiver til sykehus og helsemyndigheter over hele verden om beskyttelsestiltak.

Et tjuetalls smittetilfeller er oppdaget så langt i elleve andre land, hvor brorparten er i Asia.

Disse landene er Japan, Malaysia, Nepal, Singapore, Sør-Korea, Taiwan, Thailand, Vietnam, USA, Australia og Frankrike. Disse og mange land har nå innført ekstra kontroll av reisende for å begrense utbredelse.

les også

Smittefrykt utløser unntakstilstand i Hongkong

les også

Viruset i Kina: Norsk organisasjon jobber med hastevaksine

Kina strammer inn, USA evakuerer

Kina innfører stadig nye restriksjoner for å hanskes med viruset. Søndag bekrefter myndighetene at også Xi'an, en by med ti millioner innbyggere, stopper rutene for alle langdistansebusser for å hindre spredning. Lignende tiltak er innført i Tianjin og i Beijing.

Samtidig opplyser det amerikanske konsulatet i den virusrammede byen Wuhan at det vil evakuere ansatte og andre amerikanere med charterfly tirsdag.

Meldingen kom via ambassaden i Beijing, og den understreker at det vil være begrenset kapasitet om bord i direkteflyet til San Francisco.

Franske myndigheter og den franske bilprodusenten PSA, som har mange ansatte i Wuhan, opplyser at det jobbes med evakueringsplaner. Ansatte og familiene deres vil bli tatt med til en by i et nabodistrikt for en karanteneperiode.

Det er foreløpig lite informasjon om risikofaktorer hos de syke, men det er tidligere oppgitt at flere av de omkomne hadde alvorlig underliggende sykdom.

Inkubasjonstiden er også ukjent, men for SARS og MERS, som tilh har tiden ligget på mellom tre og fem dager, og i sjeldne tilfeller opp mot 14 dager.

Du kan lese mer om coronaviruset på Folkehelseinstituttets sider.

Mer om

 1. Kina
 2. Wuhan
 3. USA
 4. Nepal
 5. Frankrike
 6. Malaysia
 7. Australia

Flere artikler

 1. Nye funn om coronaviruset: Smitter før symptomene vises

 2. Hemmelighold i Kina ved starten av corona-utbruddet: – En farlig strategi

 3. Corona-viruset: Vil bygge sykehus med tusen senger på ti dager

 4. Coronavirus påvist i Sverige

 5. Facebook tar grep for å hindre Corona-spredning på nett

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder