Trump om riksrettssaken: – Det var ondskap, det var korrupt

Donald Trump kom i kveld med flere stikk til senator Mitt Romney – den eneste republikaneren som stemte for å felle ham.

 • Jørn E. Kaalstad
 • Oda Leraan Skjetne

Like etter klokken 18.00 norsk tid, gikk president Donald Trump på talerstolen i Det hvite hus – til stor og lang applaus fra mange i salen.

– Dette er en feiring. Vi gikk gjennom et helvete, urettferdig. Gjorde ikke noe galt. Jeg har gjort noe galt i livet mitt, det innrømmer jeg. Ikke med vilje, men jeg har gjort ting galt. Men dette er hva resultatet til slutt er, sier Trump og holder opp en avis med tittelen «frikjent».

VISER FØRSTESIDEN: «Trump Frikjent» står det på førstesiden av Washington Post som han holder opp under talen. Foto: SAUL LOEB / AFP

– Jeg beklager for Mitt Romney

Da 100 senatorer i riksrettssaken stemte over om Donald Trump hare sin politiske makt, var senator Mitt Romney den eneste republikaneren som stemte «skyldig». De andre 52 stemte «ikke skyldig».

Donald Trump Jr. var raskt ute på Twitter og krevde at Romney burde kastes ut av Det republikanske partiet.

Først kom Trump med et stikk uten å nevne Romney ved navn:

– Du har noen som bruker religion som en krykke. Jeg har aldri hørt ham bruke det før. Men det er en presidentkandidat som feilet. Han feilet veldig da han var presidentkandidat, sier Trump.

Deretter henvendt til Utah-senator Mike Lee, sier Trump:

– Si hei til folkene fra Utah og si at jeg beklager for Mitt Romney (red.anm.: også fra Utah) Jeg beklager!

At Mitt Romney tapte mot Barack Obama i 2012, da han var presidentkandidat for republikanerne, tok Trump opp flere ganger:

– Den eneste som stemte imot var en fyr som ikke tåler at han drev en av de verste valgkampene i presidentskapets historie, sier Trump.

– Bør aldri skje igjen

Klokken 22.00 onsdag kveld samlet de folkevalgte i senatet seg for å sette punktum for riksrettssaken mot president Donald Trump. Trump var anklaget for to forhold: maktmisbruk og motarbeidelse av Kongressen og ble frifunnet for begge tiltalepunktene.

Trump brukte derfor store deler av kveldens tale på å takke sine støttespillere – og på å angripe demokratene for riksrettssaken.

– Vi har gått gjennom dette i tre år nå. Det var ondskap, det var korrupt, det var skitne politifolk. Det var lekkasjer, det var løgnere.

– Dette bør aldri, aldri skje med en annen president igjen, noensinne, sier han.

– Jeg vet ikke om andre presidenter hadde tålt det. Det var en skam, sier Trump.

– Total frifinnelse!

Trump sier at hvis han ikke hadde sparket FBI-sjef James Comey «er det ikke sikkert jeg ville ha stått her i dag». Han påsto i talen at Comey, under en samtale med senator Chuck Grassley i et senatskomitemøte, innrømmet å ha lekket informasjon.

CNN har faktasjekket denne opplysningen og den stemmer ikke, ifølge nyhetskanalen. Comey nektet for å ha lekket informasjon i en høring i en senatskomité i mai 2017, skriver de.

Det var på forhånd ikke knyttet spenning til utfallet av avstemningen i Senatet onsdag, for Det republikanske partiet har stilt seg lojalt bak presidenten.

– Nå har vi dette nydelige ordet, jeg trodde aldri at et ord kunne høres så bra ut:

– Total frifinnelse! sier Trump.

Han kom også et stikk til demokratenes primærvalg i Iowa:

– De kan ikke telle noen enkle stemmer, men de vil ta over helsesystemet deres, sier han til stor applaus fra salen.

Mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Trump
 3. Donald Trump
 4. USA
 5. Mitt Romney

Flere artikler

 1. Senatet har talt: Trump blir ikke avsatt

 2. Riksrettssaken: Stemte nei til å stevne vitner og dokumenter

 3. Trump reddes av sine egne

 4. Sentrale vitner i riksrettssaken sparket: – Skremte de mektige

 5. Skjebnedag i riksrettssaken: Kan ha avgjort viktig spørsmål

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder