Mot omstridt abortlov i Alabama

Senatet i den amerikanske delstaten Alabama stemte tirsdag for et forslag som i realiteten betyr et totalforbud mot abort – selv ved voldtekt og incest.

Etter at lovforslaget gikk gjennom i Representantenes hus med 74–3 stemmer, og med 25 mot 6 stemmer i delstatens senat, er det nå opp til guvernør Kay Ivey å bestemme seg for å innføre loven eller ikke.

Ivey har seks dager på å bestemme seg, men har ikke uttalt seg om loven ennå. Amerikanske medier skriver at Ivey fra tidligere er kjent som abortmotstander.

Se den prisvinnende dokumentaren: Abort-krigen som splitter USA

Lovforslaget heter «Human Life Protection Act», og forbyr abort så sant det ikke er nødvendig for å redde liv. Ifølge CNN risikerer leger 99 års fengsel for å gjennomføre en abort.

De folkevalgte avviste med 21 stemmer mot 11 et forslag som gjorde unntak for voldtekts- og incestofre. Loven straffer ikke kvinnen som tar abort, kun personen som utfører aborten, skriver NTB.

Strengest

Allerede har fire delstater vedtatt å stramme inn sine abortregler: Kentucky, Ohio, Mississippi og Georgia.

Riktignok ingen like strenge som loven i Alabama. I disse statene vil abort være ulovlig fra det er mulig å kjenne hjerteslag hos fosteret, som kan være så tidlig som seks uker inn i svangerskapet.

HAR VETO: Guvernør Kay Ivey. Foto: Brynn Anderson / TT NYHETSBYRÅN

Abort-protest: Stjerne oppfordrer til sex-streik

De nye lovforslagene utfordrer Roe v. Wade-loven – en av USAs mest omdiskuterte høyesterettsavgjørelser. I 1973 stadfestet Den amerikanske høyesteretten at abort er lovlig i tiden før et foster er levedyktig utenfor livmoren. Dette regnes som 24 uker inn i svangerskapet.

Lovgiverne som står bak de nye lovene, legger ikke skjul på at deres mål er å utløse anker fra aborttilhengere slik at sakene ender i høyesterett, som da til slutt opphever Roe v. Wade-kjennelsen, skrev NTB tidligere denne uken.

Oppfordret til sex-streik

Abortdebatten har splittet USA i lang tid, men de siste måneders vedtak har igjen ført til at flere kvinner har valgt å gå hardt ut. En av dem, Hollywood-stjernen Alyssa Milano, som oppfordrer kvinner til å bli med på en sex-streik.

– Aldri før har mer stått på spill enn akkurat nå, fordi disse lovene er skandaløse, har hun uttalt til Associated Press.

Busy Philipps tordner mot ny lov: – Jeg tok abort da jeg var 15 år

– Jeg vet at folk har veldig sterke følelser rundt abort. Bare la meg si dette – kvinner og legene deres er i den beste posisjonen til å gjøre informative valg om hva som er best for dem. Ingen andre, ingen, sa Busy Philipps i sitt talkshow, «Busy Tonight» i forrige uke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder