OPTIMISTISK MACRON: USAs president Donald Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron under en felles pressekonferanse etter et endt G7-toppmøte. Foto: CARLOS BARRIA / X90035

Macron: – Snarlig toppmøte mellom Trump og Rouhani er mulig

Presidentene i USA og Iran kan møtes innen noen uker, ifølge Emmanuel Macron. Donald Trump sier han er klar, «under de rette omstendighetene»

Donald Trump og Irans president Hassan Rouhani kan møtes innen noen uker, sier Emmanuel Macron under en pressekonferanse med USAs president Donald Trump i Biarritz i Frankrike mandag ettermiddag.

Trump selv sier under pressekonferansen at han er villig til å møte Rouhani, «under de rette omstendighetene».

Møtet med pressen avslutter G7-møtet, hvor de syv rikeste demokratiene i verden treffes.

MEKTIG MØTE: Det er de syv rikeste demokrati i verden som møtes under G7-møtet. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP

Ifølge Macron har et «et slags veikart» blitt tegnet under G7-møtet.

– Forholdene er lagt til rette for et møte mellom Rouhani og Trump, sier den franske presidenten, som var vert for toppmøtet denne helgen.

les også

Norge deltok på hemmelig møte om militært samarbeid i Persiabukta

Det var på forhånd varslet at det ikke ville komme noen felles slutterklæring etter toppmøtet, men Macron sier at toppmøtet likevel har kommet fram til en felles uttalelse.

Mulig avtale

Macron sier han har snakket med Rouhani og fortalt at dersom han møter Trump, vil det være muligheter for å inngå en avtale.

Hvis det skjer, vil det ha stor betydning for den fastlåste konflikten mellom Iran og USA.

les også

Jusprofessor: Norsk deltagelse i amerikansk militæroperasjon i Iran kan koste oss prestisje-vervet i FN

Forholdet mellom Iran og USA har vært særdeles dårlig etter at USA trakk seg fra atomavtalen med Iran mai i fjor og USA innførte strenge sanksjoner mot Iran.

I sommer har det vært en rekke angrep på internasjonale skip i Persiabukta, og USA har gitt Iran skylden for angrepene.

USA har bedt en rekke land, deriblant Norge, om å bidra i en militær operasjon i Persiabukta. Norge har ennå ikke besvart henvendelsen, men Storbritannia, Polen og Australia har sagt at de ønsker å bli med.

les også

Irans utenriksminister i Norge: – Ikke la USA bølle dere til å bryte internasjonal rett

Frankrike på sin side har vært kritiske til en amerikanskledet militær operasjon, og Macron har gått i spissen for å forsvare atomavtalen med Iran.

BESØKTE NORGE: Irans utenriksminister Javad Zarif. Foto: Stian Lysberg Solum

Overraskelsesbesøk

Macron overrasket alle, spesielt den amerikanske delegasjonen, da det ble klart at den iranske utenriksministeren Mohammad Javad Zarif skulle komme på G7-møtet etter invitasjon fra Macron.

les også

Han er presteregimets smilende ansikt utad

Pluss content

Zafir var i Norge rett før Frankrike-turen. Her ba han blant annet Norge og andre vestlige land om å ikke la seg bølle med av USA, men heller stå opp for internasjonal lovgivning.

Ifølge CNN har Trump forholdt seg rolig til den iranske overraskelsesgjesten, og uttalt at han hadde gitt Macron sin velsignelse til å møte Zarif. Selv møtte ikke Trump den iranske utenriksministeren, og fortsatte heller å slenge med leppa mot atomavtalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder