Foto: FELIPE TRUEBA / EPA

Merkel hyllet mennene bak det mislykkede Hitler-attentatet

Tysklands forbundskansler Angela Merkel deltok lørdag under 75-årsmarkeringen for det mislykkede attentatet på Adolf Hitler.

– Kun hvis vi forstår vår fortid, kan vi bygge en god fremtid, sa Merkel i forkant markeringen. Uttalelsen er en hyllest til offiserene som forsøkte å styrte den tyske diktatoren.

Det ble lagt ned en krans ved Bendlerblock-bygningen i Berlin, der grev Claus Schenk von Stauffenberg ble henrettet sammen med tre andre i kjølvannet av kuppforsøket 20. juli 1944.

– De handlet, mens andre tiet. De stilte seg opp mot et umenneskelig regimet. De stilte menneskelighet over sine egne menneskeliv, sa Merkel.

Under den høytidelige minnemarkeringen uttrykte Merkel også respekt overfor soldatene i det tyske forsvaret.

ATTENTATMANN: Grev Claus Schenk von Stauffenberg. Foto: GEDENKSTÄTTE DEUTSCHER WIDERSTAND

Grev Claus Schenk von Stauffenberg ble henrettet sammen med tre andre i kjølvannet av kuppforsøket 20. juli 1944. Stauffenberg forsøkte å drepe Hitler med en bombe, men mislyktes.

Nazistene fremstilte offiserene som forrædere etter det mislykkede attentatet, og dette hang igjen hos mange også i årene etter andre verdenskrig. Dermed tok det tid før attentatet fikk den anerkjennelsen det har i dag.

Ifølge direktøren for minnesenteret til den tyske motstandsbevegelsen, Johannes Tuchel, tok det tid før motstanden mot nazistene ble akseptert. På 1980-tallet trodde mange fremdeles at minnet etter attentatet ville forsvinne.

les også

Hitler skulle fått livstid: Slik kunne andre verdenskrig vært forhindret

Pluss content

ULVEHIET: Slik så det ut i Hitlers hovedkvarter «Ulvehiet» nær Rastenburg i Øst-Preussen, etter det mislykkede attentatet 20. juli 1944. Foto: GEDENKSTÄTTE DEUTSCHER WIDERSTAND

– De som handlet den 20. juli er et eksempel for oss, fordi de viste at de fulgte sin samvittighet og satte sitt preg på en del av tysk historie som ellers var definert av nazismens mørke, sa Merkel i forrige uke.

Årets markering kommer samtidig med bekymring over et økende antall høyreekstremister i Tyskland.

I juni ble politikeren Walter Lübcke drept. Han tilhørte Merkels kristendemokratiske parti CDU og var kjent som innvandringsvennlig. En mann med tilknytning til det nynazistiske partiet NPD og andre høyreekstreme grupper er pågrepet for drapet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder