GJENÅPNING: Mandag sier den danske statsministeren Mette Frederiksen at de forsiktig vil gjenåpne Danmark. Foto: RITZAU SCANPIX

Danmark: Varsler forsiktig gjenåpning

Den danske statsministeren vil gradvis gjenåpne landet, men dette skjer ikke om situasjonen sklir ut i løpet av påsken.

  • Maria Støre

Artikkelen er over 59 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Tallene for innleggelser går stadig riktig vei, sier den danske statsministeren Mette Frederiksen under pressekonferanse mandag kveld.

503 coronapasienter er innlagt i Danmark, 139 av dem er på intensiven. Statsministeren sier det bekymrer henne dypt at noen har begynt å ta lett på restriksjonene.

– Hele Danmark må bære byrden. Å tro vi har kontroll  på det, gjør oss uforsiktige.

Hun avslørte at hun vil legge frem en forsiktig lettelse på restriksjonene.

– Vi vil presentere den første fasen av gjenåpning, forsiktig og kontrollert, sier hun.

Samtidig vil forbudet mot store forsamlinger gjelde til og med august. Som en følge av dette bekreftes det at den danske musikkfestivalen Roskilde er avlyst.

Se video: Her hjemme sa helseministeren på en pressekonferanse mandag at tiltakene har ført til at viruset er under kontroll.

les også

Høie: – Vi har coronaepidemien under kontroll

Mandag holdt også den norske regjeringen pressekonferanse hvor helseminister Bent Høie sa at coronaepedemien er under kontroll.

Nordmenn som er smittet med coronaviruset smitter nå i gjennomsnitt 0, 7 andre, fortalte han. Dersom beregningene er riktige, betyr det at virusutbruddet i Norge ikke lenger vokser, og at antallet sykehusinnleggelser vil gå ned dersom tiltakene regjeringen har innført videreføres.

I Norge advares det likevel om å slippe opp alle tiltakene for raskt.

– Tiltakene vi har gjennomført har gjort at vi har fått et solid overtak, det må vi beholde, sa han.

Onsdag ventes det en ny oppdatering fra regjeringen.

les også

Corona-dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert

I Danmark begynner de likevel en gradvis gjenåpning av landet, men det er ikke uten forbehold, forteller statsministeren:

– Hvis vi i løpet av påsken ser at ting begynner å skli ut, er min tydelige beskjed at vi ikke vil gjenåpne Danmark.

Hun sier det skal åpnes for annen aktivitet i helsevesenet igjen, og åpning av skolene for de minste. Klassetrinnene fra 0. til 5. klasse vil åpne etter påske.

– Jeg vil be alle andre om å utvise tålmodighet og forståelse. Når det åpner opp, blir det ikke som før corona. Vi skal leve med restriksjoner i mange måneder til, påpeker statsministeren.

Elever fra 6. til 10.klasse skal fortsatt være hjemme.

Forlengningen av stengningen av Danmark utvides frem til 10. mai, og grensene vil fortsatt være stengt. Kirker, biblioteker og kinoer vil fortsatt være stengt. Det vil også kafeer barer, restauranter, frisører og massører vil fortsatt være stengt.

Se video: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland sier vi må passe på at vi ikke blir irriterte på hverandre i den situasjonen vi er i nå.

Mer om

  1. Danmark
  2. Coronaviruset
  3. Pressekonferanse

Flere artikler

  1. Erna Solberg vil informere om videre coronatiltak

  2. Disse landene letter varsomt på restriksjonene

  3. Åpner Danmark ytterligere: – Mye vi fortsatt ikke kan imøtekomme

  4. Åpner opp for å lette smittetiltak i Danmark etter påske

  5. NHO-topp: Stort behov for at barnehager åpnes etter påske

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder