BLIR LIKHUS: Palacio de Hielo, som har en innendørs-skøytebane, er nå er tatt i bruk som likhus på grunn av coronaepidemien. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Madrid: Tar i bruk kjøpesenter som likhus

Myndighetene i Madrid tar i bruk kjøpesenteret Palacio de Hielo som likhus fordi kapasiteten til begravelsesbyråene er sprengt, melder spanske medier.

Artikkelen er over 16 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Begravelsesbyråene har ikke lenger plass til å lagre den stadig stigende mengde døde kropper som følge av coronaepidemien.

Kjøpesenteret Palacio de Hielo (ispalasset) har tilbudt sine lokaler til å lagre kroppene til folk som har dødd av covid-19, og myndighetene i Madrid har gitt klarsignal til at døde kan bli sendt dit, skriver storavisen El Pais.

Stedet er ikke tilfeldig valgt. Kjøpesenteret er nemlig kjent for sin innendørs ishall, som beskrives som en «1800 kvadratmeter stor olympisk skøytebane» - i tillegg til en rekke butikker, restauranter, minigolfbane, kinosal og treningssenter. Nettstedet Antena 3 skriver at skøyteisen er årsaken til at de døde kan lagres nettopp her.

STRENGT VAKTHOLD: Flere politimenn vokter tirsdag portene utenfor kjøpesenteret Palacio de hielo. Den militære kriseenheten la Unidad Militar de Emergencias har startet jobben med å frakte døde kropper inn i senteret. Foto: Chema Moya / EFE

Ifølge Antena 3 vil de døde bli lagret i ishallen i lukkede kister. På denne måten vil man sørge for at kroppene holdes tilstrekkelig nedkjølt, ifølge helsemyndighetene i Madrid.

Nyheten kommer samme dag som landet melder om 514 corona-dødsfall bare det siste døgnet, og allerede tirsdag skal de første kistene ha blitt fraktet til kjøpesenteret av den den militære nød-enheten la Unidad Militar de Emergencias (UME). Det er også de som har ansvaret for å holde vakt på stedet frem til begravelsesbyråene tar likkistene videre.

Tiltaket skal ha blitt gjort etter at UME utarbeidet en handlingsplan sammen med de lokale myndighetene i Madrid, ifølge El Pais.

Kjøpesenteret ligger i området Hortaleza, like i nærheten av Ifema nord i Madrid, og litt vest for den kjente storflyplassen Barajas. Der er man også i ferd med å få satt opp et feltsykehus med 1300 plasser.

STORT KJØPESENTER: Palacio de hielo inneholder en rekke butikker, restauranter, minigolfbane, kinosal, treningssenter og skøytehall. Senteret reklamerer med at det er «åpent 365 dager i året», men nå voktes portene av politi og militære. Foto: Mariscal / EFE

VG har snakket med den spanske anestesilegen Raquel Fernandez (46) ved Móstoles universitetssykehus i Madrid. Hun advarer Norge mot hva vi kan ha i vente. På spørsmål om hvordan situasjonen er nå, forklarer hun at sykehusene i Madrid er så fulle at pasienter må ligge i parkeringshus. Legene må prioritere hvem som skal få respirator og hvem som ikke reddes.

Forbered dere, sier hun til VG.

Det er registrert 514 nye corona-dødsfall det siste døgnet i Spania, melder El Pais. Det er kun Italia som har hatt høyere dødstall enn dette i løpet av et døgn.

Til nå har 2696 mennesker dødd av corona-viruset i Spania, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Det er registrert 39.673 smittede i landet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder