FORNÆRMET: Donald Trump skriver på Twitter at han ble fornærmet over Irans uttalelse som kom tidligere tirsdag. Foto: SAUL LOEB / AFP

Trump truer Iran med «utslettelse»

USAs president fyrer løs mot Iran på Twitter, og truer med å «utslette» noen områder dersom landet forsøker seg på nye angrep mot USA.

 • Marthe S. Lien

Artikkelen er over ett år gammel

Han mener Iran ikke forstår ord som «snill» og «medlidende», og at det eneste de forstår er styrke og makt.

– Irans ignorante og fornærmende uttalelse, som kom i dag, viser bare at de ikke forstår virkeligheten. Angrep fra Iran på noe amerikansk vil bli møtt med en stor og overveldende styrke. I noen områder vil overveldende bety utslettelse, skriver presidenten.

Trump sikter til uttalelser fra Abbas Mousavi, en talsmann i Irans utenriksdepartement.

– Åpenbart at du lyver

Tidligere tirsdag skrev han på Twitter at han mener sanksjonene iverksatt mot Iran mandag, og som blant annet er rettet mot Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei, er fruktesløse og at de stenger veien mot diplomati for godt.

– Trumps desperate administrasjon ødelegger de etablerte internasjonale mekanismene for å opprettholde fred og sikkerhet i verden, skrev Mousavi.

Trump har også varslet nye straffetiltak mot Irans utenriksminister Javad Zarif.

les også

Irans utenriksminister kaller USA-allierte for B-lag

Den siste uken har Trump flere ganger forsikret at han ikke ønsker krig med Iran, men nye forhandlinger. Iran har så langt avvist dette og vist til USAs omfattende økonomiske sanksjoner og knallharde press.

– Samtidig som du ber om forhandlinger, så vil du innføre sanksjoner mot utenriksministeren? Det er åpenbart at du lyver, sa Mohammad Javad Zarif tirsdag.

Dette sa Trump da det ble kjent at Iran hadde skutt ned en amerikansk drone:

Mener USA handler skjødesløst

Forrige torsdag ble en amerikansk drone skutt ned av Iran, og i ettertid har det vært uenighet om hvorvidt dronen befant seg i internasjonalt eller iransk luftrom da det skjedde. Nå har også Russland kastet seg inn i konflikten, og konkludert med at dronen befant seg i iransk luftrom, skriver nyhetsbyrået AFP.

Russerne kaller USAs opptreden for skjødesløs.

– Amerikanske myndigheter bør tenke grundig over hva dette skjødesløse handlingsmønsteret kan føre til, sier utenriksdepartementet i Moskva i en uttalelse etter at USA innførte enda et sett sanksjoner mot Iran.

– Det er et inntrykk av at Washington brenner broer, heter det videre.

Tidligere tirsdag kom det også frem, gjennom et «notat» fra Teheran sitert av et iransk nyhetsbyrå, at Iran om få uker vil vike fra flere forpliktelser i atomavtalen med stormaktene, skriver NTB.

Mer om

 1. USA
 2. Iran
 3. Donald Trump
 4. Russland
 5. Teheran
 6. Konflikt

Flere artikler

 1. Irans utenriksminister kaller USA-allierte for B-lag

 2. Ordkrigen mellom USA og Iran: – De har på en måte bløffet

 3. Ekspert om USA og Iran-konflikten: Iran tror USA bløffer

 4. Trump: – Militærbruk mot Iran er fortsatt en mulighet

 5. Iran hevder USA har skutt ned egen drone - sier de har bilder som beviser at Trump lyver

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder