SMITTE: En pasient som kan være smittet av covid-19-viruset, ankommer universitetssykehuset i Daegu i Sør-Korea. Foto: YONHAP / YNA

Tre nordmenn hjemme fra Kina er ikke coronasmittet

Virusprøvene som ble tatt av tre nordmenn som fredag ble evakuert fra Wuhan i Hubei-provinsen, viser ikke spor av coronasmitte.

 • Sven Arne Buggeland

Artikkelen er over 104 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det bekrefter Helsedirektoratet overfor VG.

Beredskapsdirektør Steinar Olsen i Helsedirektoratet opplyste fredag at nordmennene var symptomfrie da de ankom Paris. Analysen av virusprøver forelå i natt.

– Av hensyn til personvern gir vi på generelt grunnlag ikke helseopplysninger som kan knyttes til enkeltpersoner. Hvis det blir påvist smitte av covid-19 (nytt coronavirus) i Norge, vil helsemyndighetene informere om det, uttaler beredskapsdirektør Steinar Olsen til VG.

Les Myter og fakta om coronaviruset

Utenriksdepartementet bekreftet fredag at tre norske borgere har benyttet seg av muligheten for utreise fra Wuhan, sammen med andre europeiske borgere.

Wuhan er provinshovedstaden der covid-19-viruset har sitt utspring. Over 63.000 av de 78.000 som er bekreftet smittet, bor i Hubei-provinsen i Kina.

Nordmennenes hjemreise ble organisert ved bruk av EUs samordningsmekanisme for krisehåndtering, og gjennom et fellesnordisk samarbeid, ifølge UD.

UD vil ikke gå i i detaljer om hjemtransporten og Helsedirektoratet vil ikke uttale seg om helsetilstanden deres, av hensyn til taushetsplikten.

– Utenom at de var symptomfrie da de dro fra Paris, uttalte beredskapsdirektør Steinar Olsen i Helsedirektoratet til VG fredag.

Fulgt av helsepersonell

De tre mellomlandet i Frankrike på vei hjem fra Kina. De ble fulgt av helsepersonell og fløy ikke vanlig passasjerfly.

Kjønn og alder er heller ikke kjent.

Vel hjemme var de tre til legeundersøkelse og tok coronaprøver med vattpinne. Helsedirektoratet opplyste at resultatet av prøvene ville foreligge natt til lørdag.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har opplyst at UD har tilbudt konsulær bistand og assistert utreise, for et lite antall norske borgere i Hubeiprovinsen.

Norske borgere som får assistert retur fra Wuhan, får individuelt tilpasset oppfølging i samråd med helsemyndighetene.

Per 18. februar 2020 var 82 mennesker testet av helsevesenet i Norge for covid-19--viruset, ifølge Folkehelseinstituttet. Alle prøvene har vært negative.

SYKE: Pasienter som er lettere angrepet av covid-19-viruset, ligger tett i tett i avlukkene på det midlertidige Fangcai-sykehuset i Wuhan. Foto: STR / AFP

2360 døde av viruset

Antall dødsfall som følge av covid-19-viruset er kommet opp i 2360. Av dem er 2250 i Hubeiprovinsen, hvor epidemien oppsto like før nyttår.

Viruset gir luftveisinfeksjon, men kan i verste fall utløse lungesvikt og død. Åtte av ti smittede får lettere symptomer.

Generaldirektøren i Verdens helseorganisasjon (WHO) uttalte fredag at mulighetsrommet for å begrense epidemien snevres inn.

– Vi må handle raskt før det lukkes helt, fremholdt WHO-leder Tedros Ghebreyesus i Genève.

Færre nye syke i Kina

Et team av WHO-eksperter skal til Wuhan i dag for å undersøke forholdene i byen der viruset brøt ut.

Virussykdommen er erklært en internasjonal folkehelsekrise. Kina rapporterer færre nye infeksjoner, men antall rapporterte tilfeller i land som Japan og Sør-Korea øker.

Italia rapporterte sitt første corona-dødsfall fredag, en 78 år gammel italiener.

UD fraråder alle reiser til Kina som ikke er strengt nødvendige.

Folkehelseinstituttet gir råd og fakta om viruset.

Se corona-sykehus bli bygget på ni dager:

Les også

Mer om

 1. Wuhan
 2. Helsedirektoratet
 3. Kina
 4. Virus
 5. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Tre nordmenn hentet hjem fra Wuhan

 2. Sykehusdirektør tapte kampen mot covid-19-viruset

 3. Lyspunkt om coronavirus: Flere friskmeldt enn nye syke

 4. Slik er situasjonen i coronavirusets episentre

 5. Kina tok i bruk ny diagnostisering: Kraftig økning i virusdøde

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder