Tre arrestert etter opptøyer i København

Det ble voldsomme uroligheter på Nørrebro i København etter at den islamfiendtlige høyrenasjonalisten Rasmus Paludan holdt en protest i bydelen.

Tre personer er arrestert, melder politiet i København i en pressekonferanse søndag kveld.

Ifølge danske TV 2 ble den ene arrestert for angrep på Rasmus Paludan, mens en annen ble arrestert for angrep mot politiet. Den tredje personen ble arrestert for å ikke ha lyttet til politiets instruksjoner. Den danske TV-kanalen skriver at Paludan planlegger en ny demonstrasjon om to dager.

Ifølge visepolitiinspektør Jesper Bangsgaard ble politiet angrepet med brostein, sykler og andre gjenstander.

Demonstrasjonen ble holdt søndag ettermiddag, og ut over kvelden roet det hele seg ned.

Paludan stiftet mikropartiet Stram Kurs i 2017. Partiet tar blant annet til orde for å forby islam i Danmark, utvise flyktninger og annullere dansk statsborgerskap for ikke-vestlige innvandrere, skriver NTB.

Paludan ble nylig dømt til 14 dager betinget fengsel for overtredelse av rasismeparagrafen.

URO: Det var urolig på Nørrebro i København etter at den kontroversielle partistifter Rasmus Paludan hadde en demonstrasjon i området søndag. Foto: Mathias Øgendal/ Ritzau Scanpix

Brukte tåregass

Politiet opplyste på Twitter at de brukte tåregass og oppfordret folk til å holde seg unna Blågårds Plads og holde seg inne hvis man var i området.

Den danske avisen Ekstra Bladet skriver at Paludan ble kjørt vekk av politiet, men at opptøyene fortsatte. Flere pressefolk og fotografer skal også ha blitt møtt med vold og fått smadret utstyret.

Sammenstøtene bølget litt frem og tilbake og politiet plukket opp brostein slik at de ikke skulle kunne kastes igjen. En politibetjent måtte til legevakten etter å ha blitt truffet av en brostein. Danske medier viste også bilder av det som skal være sivilt politi med trukket våpen, noe politiet senere bekrefter. Men ingen våpen ble avfyrt.

Ifølge Ekstrabladet ble det bygget barrikader og biler satt i brann.

Paludan sier til Danmarks Radio at politiet ikke gjorde nok for å sikre hans ytringsfrihet da han søndag innledet demonstrasjonen. Derimot hevder høyrenasjonalisten at han selv ble beordret til å forlate området etter at hans islamprotest hadde resultert i store uroligheter.

– Det som skjedde, var at jeg ble angrepet av en somalier, og så anholdt politiet ham og kastet meg inn i en mannskapsvogn. Da hadde jeg rukket å demonstrere i omtrent to minutter, sier Paludan.

EkstraBladet skriver at demonstrasjonen, ifølge politiet, hadde pågått i 15–20 minutter da en mann stormet fram mot Paludan. Denne mannen ble pågrepet. Spenningen økte ytterligere da Paludan begynte å kaste en koran opp i luften. Paludan ble deretter selv geleidet vekk av politiet, opplyste Bangsgaard i Københavnpolitiet.

Tar avstand

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tok på Twitter avstand fra Paludans demonstrasjoner og oppfordret til å møte ham med argumenter og ikke med vold.

– Tar kraftig avstand fra Paludans meningsløse provokasjoner som ikke har noe annet formål enn å så splid. Møt ham med argumenter – ikke med vold. Vern om demokratiet og ytringsfriheten. La ikke nedsettende handlinger rettet mot bestemte grupper i DK ødelegge vårt samhold, skriver statsministeren.

les også

Barn av danske IS-krigere mister statsborgerskapet

Her ser politiet ut til å pågripe en person i forbindelse med opptøyene på Nørrebro. Foto: Mathias Øgendal/ Ritzau Scanpix

Ny demonstrasjon ble avlyst

Paludan hadde planlagt å flytte demonstrasjonen til Østerbro, men søndag kveld har politiet, ifølge Paludan, gitt ham forbud om å demonstrere på Østerbro. Det skriver Danmarks radio.

I mars, skriver NTB, brente Paludan og medlemmer av hans lille parti en utgave Koranen utenfor Christansborg slott. Hendelsen fant sted samtidig som muslimer arrangerte fredagsbønn utenfor Folketinget til minne om ofrene for moskeangrepet i New Zealand, der 50 mennesker ble drept av en australsk høyreekstremist.

Danmarks Radio skriver at Raludan per 1. april har samlet inn 5526 digitale velgerklaringer til sitt parti Stram Kurs. Men et politisk parti i Danmark trenger 20 109 slike erklæringer for å kunne stille til valg i Folketinget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder