KANDIDAT: Joe Biden vil bli Demokratenes presidentkandidat i 2020. Her under en boklansering i Dallas i januar.

KANDIDAT: Joe Biden vil bli Demokratenes presidentkandidat i 2020. Her under en boklansering i Dallas i januar. Foto: Thomas Nilsson / VG

Biden gjør et nytt forsøk på å bli president

Joe Biden (76) kaster seg nå inn i kappløpet om å bli Demokratenes kandidat i neste års presidentvalg i USA.

– Dersom vi gir Donald Trump åtte år i Det hvite hus, vil han for evig og helt fundamentalt endre denne nasjonens karakter. Jeg kan ikke stilltiende se på at det skjer, sa Biden da han formelt lanserte sitt kandidatur torsdag.

Biden var visepresident under Barack Obama i åtte år. Nå kjemper han om bli Demokratenes presidentkandidat ved valget i november 2020. Det er tredje gang i sin karriere at han forsøker å bli presidentkandidat – i 1987, 2008 og nå.

Donald Trump ønsker ham velkommen til kappløpet i en Twitter-melding, og legger til at han håper at han er «intelligent nok» til å føre en nominasjonskamp.

Det er ti måneder til Demokratenes nominasjonsvalg. Biden er ikke alene om å søke makt: Totalt 20 demokrater har lansert sitt kandidatur.

Blant dem er den liberale ordføreren Pete Buttigieg (37) fra Indiana, som er en åpent homofil krigsveteran, tidligere kongressmedlem Beto O’Rourke (46), senator Kamala Harris (54) og senator Elizabeth Warren (69).

Vil bli USAs neste president: Slik vurderer ekspertene dem

Men Biden er den som ligger best an, viser en oversikt over meningsmålinger utarbeidet av Real Clear Politics. Biden har rundt 29 prosent av demokratene i ryggen. Etter ham følger en annen ringrev som også prøver seg på ny – Bernie Sanders (77).

les også

Bernie Sanders vil stille mot Donald Trump igjen

Vinglet

Biden regnes som sentrumspolitiker, men er blitt kritisert for å ha inkonsekvente meninger:

  • Han protesterte mot daværende president George Bushs beslutning om å gå til krig etter Iraks invasjon av Kuwait i 1990. Senere sluttet han opp om invasjonen av Irak i 2003.
  • Han var positivt til forhandlinger med Iran og Nord-Korea, men har forsvart beslutningen om å bombe opprørere til makten i Libya i 2011.
  • Han omtalt seg selv som Israels beste venn, samtidig som han mener palestinerne har rett til en egen stat.
les også

Derfor drømmer de om Joe Biden: – Han kommer til å reparere dette landet

Vil fremstå folkelig

Selv om Biden er en del av det politiske etablissement i Washington, er han populær blant mange kvinner, eldre, moderate og afroamerikanske velgere i arbeider- og middelklassen. Valgkampen innleder han i industribyen Pittsburgh, der han ble født og oppvokst.

– Det var ikke finansfolkene på Wall Street og direktørene som bygde Amerika. Det var vanlige folk fra middelklassen som bygde Amerika. Det er ingen overdrivelse, det er ganske enkelt et faktum, sa Biden i en tale i forrige uke.

BLIR UTFORDRET: USAs president Donald Trump må kjempe om makten i november 2020. Foto: JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Upassende oppførsel

Biden er i det siste blitt anklaget av flere kvinner for upassende oppførsel med overdreven klemming og berøring.

Biden har ikke beklaget sin oppførsel, men lovet tidligere i måneden å være mer påpasselig i sin omgang med kvinner og bli flinkere til å respektere andres grensesetting.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder