Jens Stoltenberg talte til kongressen: Advarte mot sterkere Russland

CAPITOL HILL (VG): NATO-sjef Jens Stoltenberg ble avbrutt av stående applaus flere ganger – og fleipet med sitt norske opphav i sin historiske tale til den amerikanske Kongressen.

– Alliansen ble skapt av en generasjon som har overlevd to verdenskriger. De visste altfor godt hva frykt og overlevelse var. De var fast bestemte på at dette aldri skulle skje igjen, sa Jens Stoltenberg tidlig i talen, og fikk sin første stående applaus, før han fikk fortsette:

– De skulle også stå opp mot Sovjetunionen, som tok kontroll over sine naboer, ødela demokratier og undertrykte deres folk.

Stoltenberg slo fast at NATO ikke bare er den lengstlevende forsvarsalliansen i verden – men også den mest suksessrike.

– Intet NATO-land er blitt angrepet så lenge alliansen har bestått, sa generalsekretæren.

– Amerika har vært ryggraden

Stoltenberg skrøt svært mye av USA og deres deltagelse i alliansen. Siden NATO ble grunnlagt i 1949 har hver eneste Kongress og hver eneste president vært trofaste støttespillere. Det samme har det amerikanske folk, sa han.

– Amerika har vært ryggraden for vår allianse.

Han sier at USA har vært fundamentale for europeisk sikkerhet og frihet, og at vi ikke ville hatt det fredelige og velstående Europa vi ser i dag uten USA.

– Jeg vil takk dere alle for den varige støtten deres i dag.

les også

Trump om Stoltenberg: – Han har vært en fantastisk leder

Pluss content

Sjarmerte med egne Amerika-historier

Stoltenberg snakket om hvordan Atlanterhavet ikke er et hinder, men «knytter» Europa og USA sammen, og hvordan det har vært en bro over til nye muligheter og håp for millioner av europeere.

– Besteforeldrene mine var blant dem. Moren min ble født i New Jersey, og jeg bodde deler av barndommen min i San Francisco, sa Stoltenberg til applaus fra salen.

Han trakk også frem sin landsmann Leiv Eriksson, som var første europeer som kom til det amerikanske kontinentet.

– Det ville flere visst om, dersom han ikke hadde reist tilbake så fort, og deretter latt være å fortelle om det, spøkte Stoltenberg – til latter fra de amerikanske politikerne.

Se spøken her:

Snakket lenge om Russland-trusler

Stoltenberg snakket mye om hva NATO har fått til i sine snart 70 år.

– Men som dere vet, fortidens suksess er ingen garanti for fremtiden.

Stoltenberg minnet deretter om ulikhetene til medlemslandene og viktigheten av å tåle det. Landene har ulik historie, geografi og politikk.

– Men dette er demokrati. Åpen diskusjon og ulike syne er ikke et svakhetstegn, men et tegn på styrke. Så vi skal ikke bli overrasket når vi ser ulikheter mellom landene.

Han viser til ulike syn på handel, energi, klimaendringer og Irans atomavtale.

– Men vi har alltid klart å stå samlet om vår kjerneoppgave: Å bevare freden og holde våre folk trygge, sa Stoltenberg.

ULIKE SYN: På tross av at NATOs medlemsland er svært ulike, har alliansen klart kjerneoppgaven sin. Stoltenberg understreket viktigheten av å være raus overfor hverandres ulike syn. Foto: Thomas Nilsson / VG

Kun noen få demokrater klapper når Stoltenberg snakker lenge om den utvidede trusselen fra Russland. Støtten til Assads regime i Syria og den store spredningen av desinformasjon, blant flere ting.

– Vi vil ikke isolere Russland, men vi strever for et bedre samarbeid. Samtidig må vi håndtere et vanskelig forhold. Så vi må snakke sammen, og det gjør vi.

Etter at han snakket om at Russland ikke forholder seg til INF-avtalen, nedrustningsavtalen USA og Russland signerte i 1987, sa Stoltenberg:

– Tiden renner fra oss. Vi vil ikke ha noen ny kald krig. Men vi kan ikke være naive.

les også

Pence ber Stoltenberg om Trump-skryt

– Terrorister er ingenting annet enn feiginger

Også terror var sentralt i Stoltenbergs tale til den amerikanske kongressen torsdag. Han trakk blant annet frem at NATO fortsatt er i Afghanistan for å bekjempe terrorisme og trene afghanske styrker, men at alliansen kommer til å trekke seg ut når tiden er inne for det.

– Å trene lokale styrker er blant det beste våpenet vi har i krigen mot terrorisme, sa han blant annet.

Deretter fortalte han om 22. juli-terroren i Norge, da han selv var statsminister og fikk oppleve terrorangrep på nært hold.

– Det var den mørkeste dagen i Norge siden andre verdenskrig. Den mørkeste dagen i mitt liv.

Deretter fortsatte han med denne sterke kommentaren til terrorisme, som han også fikk rungende applaus fra kongressen:

– Terrorisme kommer i mange former. Noen misbruker religion, andre ideologi. De hevder å være ulike hverandre, at de kjemper for ulike ting. Men de er like alle sammen. De tror på hat, vold, og å ta livet av uskyldige menn, kvinner og barn. Men de er ingenting annet enn feiginger.

–Kjærlighet vil alltid vinne over hat.

les også

Trump elsker store tall

Skrøt av Trumps økonomiske «beskjed»

– Hitler kunne ikke bli stoppet med en fredfull protest. Stalin kunne ikke blitt stoppet med ord, og IS kan ikke bekjempes med dialog, sa Stoltenberg, og sikter til at medlemslandenes økonomiske bidrag til NATO er svært viktig.

– At de allierte må bruke mer penger på forsvar har vært den klare beskjeden fra president Donald Trump, og denne beskjeden har hatt stor betydning.

Når Stoltenberg sa det, reiste republikanerne seg raskt for å applaudere, men demokratene var noe mer avventende.

– Alle allierte har stoppet kutt, alle bruker mer på forsvar. Før kuttet de milliarder, nå bruker de milliarder, sa han.

les også

Tung støtte fra Trump: Slik fikk Jens Stoltenberg to nye år i NATO

Avslutter til rungende jubel

– Når vi står sammen, er NATO sterkere enn noen andre, økonomisk, politisk og militært, sa Stoltenberg da han snakket videre om fremtiden mot slutten av talen.

– Siden vi ikke kan forutse fremtiden, må vi være forberedt på det uforutsette. Vi må ha en forutsigbar strategi. Den strategien er NATO.

Han snakker om at alliansen er bundet sammen av demokrati, frihet og rettssikkerhet. For folks rett til å leve livet i jakten på lykke. Fri fra undertrykkelse.

– Verdier som ligger i hjertet til USA. I NATOs hjerte.

Og så avslutter han slik:

– It is good to have friends.

Reaksjonene på talen hans renner inn på Twitter fra flere amerikanske politikere. Trump har tidligere truet med å trekke USA ut av NATO.

Kongress-medlem Ted Lieu skriver at det var «en flott tale» som sto i sterk kontrast til nedsettende ord om NATO fra Trump:

– Etter flere måneder der Trump har snakket drit om NATO, føles det så betryggende at republikanere og demokrater sitter samlet og heier på NATO-sjef Jens Stoltenberg, skriver demokraten Andy Levin:

les også

Pence ber Stoltenberg om Trump-skryt

Stoltenberg traff Trump før han talte

NATO-sjefen møtte president Donald Trump onsdag, og da skrøt de begge både av hverandre og forholdet mellom NATO og USA. Torsdag tok leder av Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, imot ham.

MØTTES: NATO-sjef Jens Stoltenberg og Donald Trump møttes onsdag. Torsdag blir Stoltenberg den 116. personen som får æren av å tale til en samlet kongress. Foto: Thomas Nilsson / VG

Stoltenbergs tale kom på et tidspunkt hvor amerikansk politikk for det meste handler om Trumps direkte trusler om å stenge grensen mot Mexico – samt Demokratenes kamp for at Mueller-rapporten skal slippes til offentligheten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder