John Bercow trekker seg som speaker

LONDON (VG) John Bercow, mannen som er blitt verdenskjent for å brøle «Order, Order» i det britiske Parlamentet, går av som speaker.

– Å sitte i denne stolen har vært den største æren i mitt profesjonelle liv, sa Bercow til politikerne i Underhuset mandag ettermiddag, og slet med å holde tårene tilbake.

Han gir seg som speaker i Underhuset senest 31. oktober.

Bercow har roet gemyttene i Underhuset siden 2009, og vært en karakter i britisk politikk lenge – først etter brexit-avstemningen i 2016 har resten av verden fått øynene opp for ham.

Trakk seg før han ble kastet?

Tory-politikeren sier han vil tilbringe mer tid med familien og takket kona Sally som satt i publikumsgalleriet - britiske medier mener imidlertid han trekker seg før han hadde blitt kastet i en avstemning.

Mandag formiddag sa hans valgkrets at de ikke vil støtte ham i gjenvalg, fordi han brukte makten sin som speaker til partiets ulempe og Labours fordel.

les også

VG-Kommentar: Dette er John Bercow

Sist uke godkjente Bercow en debatt og avstemning i Underhuset som resulterte i loven som blokkerer Storbritannia fra å forlate EU uten avtale.

Det er fortsatt i det blå hvordan Boris Johnson vil besvare denne lovendringen. Han er fortsatt bestemt på å forlate EU 31. oktober, med eller uten avtale.

– Må erstattes

Handel- og energiminister Andrea Leadsom har ledet kritikken mot Bercow og sagt han vil møte motstand i sin valgkrets Buckingham ved neste valg.

Hun anklager Bercow for ikke bare å ha tøyd strikken, men brutt reglene da han gav grønt lys til debatten som endte med en avstemning der Boris Johnson gikk på et nederlag.

I talen sa Bercow at hvis Underhuset går inn for nyvalg i kveld, blir det hans siste dag som speaker.

Alt tyder på at det ikke er flertall i Underhuset akkurat nå for å holde nyvalg, og derfor fortsetter Bercow som speaker frem til brexit-datoen 31. oktober.

les også

Boris Johnsons nye slagplan: Skal sabotere ethvert forsøk på brexit-utsettelse

Brexit-lov godkjent

Storbritannias dronning Elizabeth har gitt sitt samtykke til loven som ble vedtatt forrige uke for å hindre en hard brexit 31. oktober, skriver NTB.

Det kongelige samtykket ble bekreftet av Overhuset via Twitter mandag ettermiddag.

Loven ble forrige uke godkjent av både Underhuset og Overhuset, og godkjenning fra dronningen regnes i utgangspunktet som en formalitet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder