Foto: Mike Segar / X90033

Ankedomstol forkaster anklagene mot Michael Flynn

Den tidligere sikkerhetsrådgiveren til president Donald Trump har tilstått å ha løyet for FBI. Nå forkaster en ankedomstol anklagene mot ham.

 • Lars Hægeland
 • Christina Quist

To av tre dommere i den føderale ankedomstolen i Washington D.C. stemte for å be dommer Emmet G. Sullivan om å umiddelbart henlegge saken.

Henleggelsen er basert på en ny gjennomgang av bevisene i saken.

Domstolen serverer med det en stor seier til Flynn og det amerikanske justisdepartementet, skriver New York Times. President Trump var rask med å kommentere avgjørelsen.

– Flott! Ankedomstolen opprettholder justisdepartementets avgjørelse om å henlegge straffesak mot general Michael Flynn, skriver presidenten på Twitter.

Justisdepartementet ba om henleggelse

Flynn, som i få dager i 2017 var Trump sikkerhetsrådgiver, ble samme år tiltalt av justisdepartementet for å ha løyet for FBI. Han tilstod da forholdene overfor to dommere.

Tidligere i år ba det samme departementet om at saken mot Flynn henlegges – til tross for at generalen har tilstått lovbrudd.

Helomvendingen fikk dommeren i saken, Emmet G. Sullivan, til å involvere en tredjepart for å finne motargumenter til departementets beslutning.

Erklærte seg skyldig

I 2017 erkjente den den amerikanske generalen seg skyldig i å ha løyet til FBI om sine samtaler med Russlands ambassadør til USA, Sergej Kislijak, i perioden mellom Donald Trumps valgseier og innsettelse som president.

Trump tok med seg Michael Flynn på laget som sin sikkerhetsrådgiver da han flyttet inn på kontorene i det hvite hus.

Sikkerhetsrådgiveren fikk imidlertid sparken av presidenten, etter bare 24 dager i jobben, for å ha løyet til visepresident Mike Pence og FBI om samtalene med Russland. Flynn trakk tilståelsen i januar i år.

Tidligere statsadvokater

1.100 tidligere statsadvokater er blant dem som har reagert sterkt og som vil utfordre lovligheten av en henleggelse, skriver NTB.

– Ønsket om henleggelse vil tilsynelatende tjene president Trumps personlige politiske interesser, snarere enn offentlighetens interesser, het det i et prosesskriv fra gruppen.

FBI har også innledet gransking av sin egen etterforskning av saken etter anklager fra Trump og hans støttespillere om at det føderale politiet lot seg bruke politisk.

Barr skal vitne

Ikke lenge etter at henleggelsen ble kjent, kom også nyheten om at justisminister Bill Barr har sagt seg villig til å vitne i representantenes hus. Der foregår for tiden en høring som gransker om Barr har misbrukt sin rolle for å løpe Trumps ærend.

Mer om

 1. FBI
 2. USA
 3. Trump
 4. Donald Trump
 5. Amerikansk politikk

Flere artikler

 1. Dommer vil overprøve ankedomstolens avgjørelse

 2. Dommer i Flynn-saken vil høre flere argumenter: – Et svært uvanlig steg

 3. 1100 tidligere statsadvokater kritiserer Trump over innblanding i Flynn-saken

 4. Saken mot Michael Flynn henlegges: – En uskyldig mann

 5. Trump endrer straffen til Roger Stone: – Han er nå en fri mann

Fra andre aviser

 1. Domstol fastholder at saken mot Flynn blir henlagt

  Aftenposten
 2. Tidligere dommer hardt ut mot Flynn-henleggelsen

  Aftenposten
 3. FBI skal granske Flynn-saken

  Bergens Tidende
 4. Trumps regjering hyller Flynn som patriot

  Bergens Tidende
 5. Innrømmet å ha løyet. Nå blir straffesaken mot Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver henlagt.

  Aftenposten
 6. 1100 tidligere statsadvokater kritiserer Trump over innblanding i saken mot Michael Flynn

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no