OMSTRIDT: Amerikanske styrker gikk natt til tirsdag norsk tid ut med dette bilde med de første delene av THAAD på den amerikanske basen i Pyeongtaek.
OMSTRIDT: Amerikanske styrker gikk natt til tirsdag norsk tid ut med dette bilde med de første delene av THAAD på den amerikanske basen i Pyeongtaek. Foto: US FORCES KOREA via REUTERS

USA utplasserer rakettforsvar i Sør-Korea

UTENRIKS

Her er deler av USAs avanserte og omdiskuterte rakettforsvarssystem THAAD på plass i Sør-Korea.

Publisert: Oppdatert: 07.03.17 04:32

Utplasseringen har vært planlagt, men at den igangsettes nå er direkte forårsaket av Nord-Koreas siste test av fire ballistiske missiler, hvorav tre landet i Japans økonomiske sone i Japanhavet mandag.

Nord-Korea har uttalt at det var en militærøvelse som simulerte angrep på amerikanske militærbaser i Japan.

Les også: Kim-klanens terror: Gift, bomber og kidnappinger

Får Trump-støtte

Japans statsminister Shinzo Abe sa at handlingene tydelig viser at Nord-Korea har gått inn i en ny trusselfase. I en samtale mellom ham og USAs president Donald Trump mandag kveld, gjorde Trump det klart at USA støtter Japan hundre prosent.

Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ble først tatt i bruk under Irak-krigen på begynnelsen av 1990-tallet og er allerede utplassert på Hawaii.

I fjor ble USA enige med Sør-Korea om en utplassering der også, noe som skapte reaksjoner, blant annet fra Kina, men også internt i Sør-Korea.

FN sikkerhetsråd holder onsdag krisemøte om Nord-Koreas siste rakettest, som blant andre Japan, USA, EU og FN har fordømt.

Trump om Nord-Koreas atomtrussel: Kommer ikke til å skje

Fordømmer oppskytingen

Rakettesten føyer seg inn rekken av mange rakettester de siste månedene fra Nord-Korea, rakettester som bryter med flere FN-resolusjoner.

– Nord-Koreas ledelse bør avstå fra ytterligere provokasjoner og rette seg etter internasjonale forpliktelser, sier FN-talsmann Farhan Haq.

De fire rakettene ble avfyrt nesten samtidig klokken 07.36 mandag morgen, og tre av dem landet i havområde kontrollert av Japan. Det har bare skjedd én gang tidligere, og Japan ser på utskytingen er en alvorlig trussel.

Sør-Korea mener rakettesten er en motreaksjon til at Sør-Korea og USA begynte en større militærøvelse i forrige uke. Nord-Korea har omtalt dette som invasjonsøvelser. USA og Sør-Korea kaller det forsvarsøvelser, og disse skal pågå fram til april.

Kilde: VG/NTB

Her kan du lese mer om