Utsetter omstridt rettsreform Israel: − Står overfor et farlig veiskille

Statsminister Benjamin Netanyahu bekrefter mandag kveld at han vil sette den omstridte rettsreformen på pause.

Publisert:

– Jeg vil snu hver stein for å finne en løsning. Vi står overfor et farlig veiskille, sier Netanyahu på en pressekonferanse.

Videre sier statsministeren at regjeringen aldri vil akseptere en borgerkrig.

– Vi står overfor en krise som er en reel trussel mot israelernes samhold.

Israel har vært lammet av massedemonstrasjoner.

Netanyahu sier videre at det er viktig å bygge opp landet og nasjonen, og at han veldig snart vil ha muligheten til å feire religiøse festligheter.

– En ting jeg ikke er villig til å akseptere, det er et mindretall av ekstremister som er villige til å rive landet vårt i filler. De vil eskortere oss til borgerkrig og ber om avslag på militærtjeneste, som er en forferdelig forbrytelse.

Rettsreformen har skapt store protester i landet, og gir blant annet mer makt til politikerne på bekostning av domstolene.

Leder for opposisjonspartiet i Israel, Benny Gantz, sier ifølge Reuters at han vil gå i dialog om reformen med et åpent hjerte.

– Jeg vil ikke inngå noen kompromiss på grunnleggende demokrati. Hvis regjeringen kan komme med et rettferdig forslag, så kan vi komme ut av denne krisen sterkere.

Presidenten i Israel, Isaac Herzog, sier ifølge Reuters at utsettelsen av reformen var det rette.

– Vi trenger bredest mulig enighet. Jeg oppfordrer alle til å vise ansvarlighet.

1 / 7

Kunngjøringen var ventet etter at partiet til Israels sikkerhetsminister, Itamar Ben-Gvir, tidligere mandag meldte at statsminister Benjamin Netanyahu har gått med på å utsette reformen.

Ben-Gvir er Netanyahus koalisjonspartner i regjeringen. Utsettelsen skal ifølge uttalelsen være til april – og i retur skal sikkerhetsministeren ha fått et løfte om at det skal opprettes en nasjonalgarde.

Etter pressekonferansen mandag kunngjorde Histadrut og den lokale regjeringen avlysningen av den planlagte streiken tirsdag.

Histadrut er fagforeningen i Israel.

Protestene stoppet ikke etter utsettelsen av reformen. Blant annet måtte politiet bruke sjokkgranater for å spre demonstrantene mandag kveld.

Det melder Haaretz.

Det var varslet en uttalelse om reformen fra statsminister Netanyahu mandag morgen, men uttalelsen lot vente på seg. Tidligere mandag oppfordret han demonstrantene om å oppføre seg ansvarlig og ikke ty til vold.

Ifølge Haaretz er så mange som 80.000 demonstranter samlet utenfor den israelske nasjonalforsamlingen Knesset. I tillegg er det store demonstrasjoner i Tel Aviv.

Hilde Henriksen Waage, professor ved UiO og seniorforsker ved PRIO, sa til VG tidligere mandag at situasjonen er en umulig hodepine for Netanyahu.

– Hvis denne rettsreformen settes på pause, tror jeg regjeringen vil bli oppløst. Samtidig er Netanyahu helt avhengig av regjeringen for å få gjennom en ny lov som gir ham immunitet. Faller regjeringen, kan Netanyahu ende i fengsel, sier Henriksen Waage og la til:

– Det blir galt for ham, samme hva han gjør.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no