VIL HA HAM ARRESTERT: Den internasjonale straffedomstolen mener det foreligger bevis nok til å pågripe president Vladimir Putin.

Anklager Putin for barnebortføring: − Historisk

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt en arrestordre på Russlands president Vladimir Putin. USAs president støtter avgjørelsen.

Publisert:

– En historisk avgjørelse som er starten på et historisk ansvar, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt en arrestordre arrestordre En arrestordre er en kjennelse som autoriserer pågripelse og forvaring av en person.på Russlands president Vladimir Putin og Maria Lvova-Belova, som er Russlands kommissær for barnerettigheter.

– Mitt kontor har identifisert minst hundre barn tatt fra barnehjem. Mange av disse barna har siden blitt gitt bort til adopsjon i Den russiske føderasjon, sier ICCs sjefsaktor Karim Khan, ifølge Reuters.

– Dette er et første, konkret steg, sier Khan om arrestordrene.

Natt til lørdag melder Reuters at USAs president Joe Biden mener ICCs sin beslutning er berettiget.

USA anerkjenner ikke ICC, men Biden sier likevel at de har en sterk sak. Han gjentar uttalelsene sine om at Putin er skyldig i krigsforbrytelser.

I en pressemelding fra ICC viser de til anklager mot Putin om at han skal ha deltatt i den ulovlige deportasjonen av barn fra okkuperte områder av Ukraina til Russland.

– Det er rimelig grunnlag for å tro at begge de mistenkte bærer et ansvar for krigsforbrytelsen det er å ulovlig deportere folk og den ulovlige overføringen av folk fra okkuperte områder i Ukraina til Den russiske føderasjon, skriver ICC.

– Jeg takker Karim Khan og hans aktorat og den Den internasjonale straffedomstolen, og alle rundt verden som hjelper oss å kjempe for rettferdighet. Takknemlig for viljen til å virkelig holde de skyldige til ansvar, sier Zelenskyj.

Les også

FN fastslår at Russland har begått krigsforbrytelser i Ukraina

Russlands deportering av mange ukrainske barn er en av mange krigsforbrytelser Russland begår i Ukraina, fastslår FNs…

Arrestordrene er i all hovedsak symbolske, da Russland ikke anerkjenner ICC. The New York Times skriver at sannsynligheten for en rettssak mens Putin sitter ved makten fremstår smal, da ICC ikke kan behandle anklager mot noen som ikke er til stede.

ICCs president Piotr Hofmanski understreker at det nå er opp til verdens­samfunnet å følge opp arrestordren og foreta pågripelser, noe domstolen ikke har mulighet til å gjøre.

– ICC gjør sitt som domstol. Dommerne utsteder arrestordrer. Håndhevelsen forutsetter internasjonalt samarbeid, sier han.

Putin er det tredje statsoverhodet som har fått en arrestordre fra ICC samtidig som han er sittende statsleder, noensinne.

Det er ikke alltid det systemet fungerer, skriver The New York Times, og viser til Sudans tidligere president Omar Hassan al-Bashir, som har hatt en utestående arrestordre på seg i mange år.

Sør-Afrika nektet å pågripe ham da han besøkte landet i 2015, fordi han fortsatt var en statsleder, ifølge The Guardian.

ICC har opp gjennom årene utstedt arrestordre på 38 personer, skriver NTB. 21 av dem er pågrepet og stilt for retten og 14 er fortsatt på frifot. Fem saker er henlagt fordi de etterlyste døde.

Les også

Førstedamen Zelenska stadig viktigere for Ukraina: Et tøft valg å bli i Ukraina

Førstedamen Olena Zelenska (45) blir en stadig mer sentral brikke i Ukrainas kamp for å få støtte i krigen.

– Ingen betydning

– Avgjørelsen til Den internasjonale straffedomstolen har ingen betydning for vårt land, inkludert fra et juridisk standpunkt, sier talsperson ved det russiske utenriksdepartemenet Maria Zakharova.

Lvova-Belova sier til det russiske, statsstyrte nyhetsbyrået RIA at arrestordren på henne er en anerkjennelse.

– Det er flott at ICC verdsetter arbeidet som gjøres for å hjelpe barna i dette landet, sier hun.

Ifølge Reuters fortalte hun selv forrige måned at hun hadde «adoptert» et barn fra den ukrainske byen Mariupol, som er under russisk kontroll.

Les også

Ukraina anklager russiske soldater for overgrep mot fireåring og gjengvoldtekt av hennes mor

Ukrainske myndigheter etterforsker 171 voldtekter begått av russiske soldater – blant dem overgrep mot en fire år gammel…

Applauderer avgjørelsen

– Verden har mottatt et signal om at det russiske regimet er kriminelt og at dets ledelse og håndlangere vil bli holdt ansvarlige, sier Andrij Kostin, Ukrainas riksadvokat.

Kostin er optimistisk, og skriver på Twitter at Putin nå bil bli arrestert og overgitt til ICC dersom han forlater Russland.

– Dette er en historisk beslutning for Ukraina og for det internasjonale rettssystemet, sier han.

SIGNAL: Ukrainas riksadvokat Andrij Kostin med den amerikanske regjeringsadvokaten Merrick Garland.

På Twitter skriver Dmytro Kuleba, Ukrainas utenriksmininister, at han applauderer avgjørelsen om å utstede arrestordre på Putin og Lvova-Belova.

– Internasjonale kriminelle vil holdes ansvarlig for å stjele barn og andre intensjonale forbrytelser, skriver han på Twitter.

– Dette er en stor dag for de mange ofrene av kriminalitet begått av russiske styrker i Ukraina siden 2014. Med disse arrestordrene har ICC gjort Putin til en ettersøkt mann, sier Balkees Jarrah ved Human Rights Watch til The New York Times.

– Forferdelig tragedie

– Dette er enda en av Russlands skammelige måter å drive krig på, sa Ukrainas førstedame, Olena Zelenska, i et intervju med Forbes sist uke.

Ifølge Zelenska skal de har prøvd å få informasjon om hva som har skjedd med barna, men at Russland er tause. Hun forteller de vet at Russland prøver å få dem til å glemme sitt gamle liv.

– Det er en forferdelig tragedie. Det viser igjen at Russland bryter alle normer og alle internasjonale avtaler. Bortføring av barn skjer til tross for alle internasjonale konvensjoner som skal beskytte barn.

TUSENER: Urakina’s førstedame Olena Zelenska hevder Russland har bortført flere tusen Ukrainske barn som del av en krigføringsstrategi. Her avbildet under World Economic Forum i Davos, tidligere i år.

Tidligere denne uken ble det kjent at ICC planlegger to krigsforbrytersaker og flere arrestordrer mot Russland i kjølvannet av invasjon i Ukraina.

Da dette ble kjent avviste Kreml trusselen, og president Putins talsmann Dmitrij Peskov sa at Russland ikke anerkjenner ICCs jurisdiksjon.

Det gjør for øvrig heller ikke land som USA, Kina og India.

De to sakene som det da ble varslet om, omfattet anklager om bortføring av ukrainske barn og målrettede angrep mot sivil infrastruktur, skriver New York Times.  

Avisen viser til tidligere og nåværende ICC-tjenestemenn med kjennskap til saken. Kildene har ikke fullmakt til å uttale seg offentlig om sakene.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no