SØRGER: Slektninger av bonden Anwar al-Beram venter utenfor Nassir hospital i Khan Younis sør på Gaza-stripen. al-Beram skal ifølge sykehuset være en bonde som ble drept tirsdag. Også en israelsk soldat ble drept. Foto: Reuters

- Én israelsk soldat og én palestiner drept ved Gaza

Ekspert tror ikke på nytt krigsutbrudd

(VG Nett/NTB) En israelsk soldat er drept og tre andre er såret i en eksplosjon like ved grensen til Gazastripen. Også en palestiner skal være drept.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det er TV-stasjonen Al Arabiya som melder om den israelske soldaten. Samtidig melder Sky News om at en palestiner også skal være drept. Det er palestinsk helsepersonell som blir brukt som kilder på den drepte palestineren.

Ifølge den israelske avisen Haaretz' nettsted skal den drepte palestineren være en bonde.
Det er det første dødelige angrepet siden våpenhvilen på Gazastripen trådte i kraft for ti dager siden.

Øyenvitner observerte bevæpnede menn

En israelsk militærtalsmann sier en bombe eksploderte like ved en gruppe soldater på israelsk side av grensen mot Gazastripen. Militærtalsmannen vil ikke gi ytterligere kommentarer om hva som skjedde. Ifølge BBC ønsker man ikke å si noe mer før de pårørende er varslet. I 12-tiden, norsk tid, har Israels militære bekreftet at en av deres soldater er drapt, og tre andre skadet.

Men øyenvitner forteller til nyhetsbyrået Reuters at de så en gruppe bevæpnede menn nærme seg grenseovergangen ved Kissufim tidlig om morgenen. En stund senere hørtes en eksplosjon og skyting.

Verken Hamas eller andre militante palestinske grupper har tatt på seg ansvaret for den antatte bomben.

Artikkelen fortsetter under kartet.

Foto: Googlemaps

- Smell fra Gaza by

Innbyggere i nærheten sier de en stund etter eksplosjonen så israelske militærhelikoptre i luften i tillegg til israelsk infanteri som beveget seg inn på Gazastripen.

En stund senere hørtes to kraftige smell fra Gaza by, noen kilometer unna grensen.

Ti israelske soldater ble drept i den israelske offensiven mot Gaza, i tillegg til fire sivile. På palestinsk side ble 1.300 personer drept og flere tusen såret.

Hamas og Israel erklærte for halvannen uke siden hver sin ensidige våpenhvile for Gazastripen.

- Lite å vinne på å slå tilbake nå

FAFOs Midtøsten-forsker Jacob Høigilt tror ikke at angrepet vil føre til et nytt krigsutbrudd.

- Det er jo slik at denne våpenhvilen er veldig skjør, men jeg tror ikke at noen av partene har noen interesse av å starte med store aksjoner igjen, sier Høigilt til VG Nett.

Han antar at både Israel og Hamas har regnet med at det vil være mindre trefninger i området til tross for våpenhvilen, og tror ikke Israels besvarelse av dagens angrep vil utvikle seg til noe mer enn dette.

- Israel har lite å vinne på å slå tilbake skikkelig nå, krigen ble avsluttet for deres del for halvannen uke siden, mener FAFO-forskeren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TRIO: Utenriksminister Hillary Clinton, president Barack Obama og midtøstenutsending George Mitchell hadde møte i Det hvite hus før sistnevnte mandag drog til Midtøsten. Foto: EPA

Valg-dilemma

Direktør Nils Butenschön ved Institutt for menneskerettigheter tror det forestående valget i Israel setter regjeringen i et dilemma når det gjelder å besvare angrepet.

- Israel ønsker ikke altfor mye uro foran valget. Regjeringen vil ha muligheten til å si at effekten av krigen er mer ro i området, men det er det jo ikke. I tillegg er det svært viktig at Israel viser at de ikke aksepterer slike angrep, og dette er derfor et dilemma for den israelske regjeringen, mener Butenschön.

Han tror likevel at Israel kommer til å hevne angrepet på en eller annen måte.

- Palestinerne er misfornøyde med at det ikke har skjedd noen forbedring i forhold til åpning av grenseoverganger og tilgang til området. Hvorvidt Hamas har kontroll over alle grupperingene i området er vanskelig å si, sier Midtøsten-eksperten.

Obama-utsending til Midtøsten

Hendelsene ved Gazastripen i dag, kommer samtidig som USAs nye midtøstenutsending George Mitchell er på vei til området. Han skal besøke Israel, de palestinske områdene, Egypt, Jordan og Saudi-Arabia.

Barack Obama håper med dette å kunne få partene tilbake til forhandlingsbordet. Det sa han etter er møte med Mitchell og utenriksminister Hillary Clinton like før førstnevntes avreise.

- Vi er ikke i stand til å få til dette over natten, men jeg er absolutt trygg på at vi kan gjøre genuine framskritt, sa USAs ferske president.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder