ÅSTEDET: Her sprengte selvmordsbomberen seg selv utenfor Serena hotel i Kabul i midten av januar. Afghanistan-ekspert Henning Høgseth tror oppmerksomheten dette medførte i Norge kan være noe av foranledningen på trusselen mot den norske ambassaden. Foto: Stian Lysberg Solum

Taliban truer med nye angrep

(VG Nett) Taliban truer med nye angrep mot utlendinger i Afghanistans hovedstad Kabul. En talsmann sier angrepene vil bli rettet mot restauranter med utenlandske gjester.

Artikkelen er over 12 år gammel

Trusselen ble satt fram tirsdag, dagen etter at Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen ble drept i et selvmordsangrep mot Serena Hotel i den afghanske hovedstaden. Sju andre mistet livet i aksjonen.

- Vi vil betrakte alle disse restaurantene i Kabul der utlendinger spiser, som mulige mål, sa talibantalsmannen Zabiullah Mujahid til nyhetsbyrået AP tirsdag ifølge NTB.

- Vi har hellige krigere på plass i Kabul og snart skal vi igjen angripe militært personale og utlendinger, tilføyde han.

LES OGSÅ:Her ble nordmennene beskutt

VGTV:Mintes en god kollega

- Ville vise ministrene

Mujahid har tidligere sagt at geriljagruppen ønsket å angripe Serena Hotel mens utenriksminister Jonas Gahr Støre bodde der.

- Vi bestemte oss for å angripe til rett tid, for å vise disse ministrene og utlendingene at vår hånd og vår makt kan nå overalt, sa han ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han understreker at Taliban er i stand til å gjennomføre angrep hvor som helst i Afghanistan.

LES OGSÅ:- Taliban har hatt en kompetanseheving

LES OGSÅ:Økende bruk av selvmordsangrep i Afghanistan

- Det er tydelig at angrepet mandag var et betydelig mer avansert angrep enn det Taliban har gjennomført tidligere. Talibans selvmordsangrep har til nå vært rimelig primitive, og det har vært relativt få liv som har gått tapt, sier Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (PRIO) til VG Nett.

Han mener at Taliban rett og slett har hatt en kompetanseøkning når det gjelder selvmordaksjoner. I fjor sto Taliban bak 140 selvmordsaksjoner i Afghanistan.

LES OGSÅ:Han skal være hjernen bak Kabul-angrepet

Foto: VG Nett/Bulls

Støre ordømmer angrepet

Norge fordømmer attentatet mot Serena Hotell i Kabul mandag, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

- Attentatet rokker ikke ved den betydelige vekt vi legger på behovet for et aktivt internasjonalt nærvær i Afghanistan. Jeg har i dag understreket overfor president Karzai at Norge står fullt og fast ved vårt engasjement i Afghanistan som bygger på FNs Sikkerhetsråds mandat, sier Støre.

LES OGSÅ:Støre avbryter Afghanistan-besøket

VG Debatt:

Ifølge utenriksministeren vil Norges hovedprioriteringer i Afghanistan være å bidra til stabilitet, utvikling og godt styresett.

- Vi kan aldri vinne kampen rent militært. Det er gjennom utvikling og sivil innsats vi vil lykkes, sier Støre.

- Jeg har ingen indikasjoner på at dette angrepet var rettet spesielt mot Norge, men vi må anta det var et angrep rettet mot internasjonal tilstedeværelse i Afghanistan, sier utenriksministeren.

LES OGSÅ:- Han drepte flere gjester på Støres hotell

DREPT PÅ HOTELL: Carsten Thomassen ble drept i et Taliban-angrep på Kabul Serena Hotel. Foto: SCANPIX

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder