MOROMANN? Silvio Berlusconi kaller de som ikke forstår spøken hans «idioter, som det er alt for mange av». Russlands president Medvedev lo kort. Foto: AP/Youtube

Medvedev lo etter Berlusconis Obama-kommentar

(VG Nett) - Obama er ung, kjekk og til og med solbrun, sa Berlusconi, med en leende russisk president ved sin side. - Ikke ondsinnet, mener Italia-ekspert.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Silvio Berlusconi (72), velkjent for sine saftige uttalelser, kommenterte USAs valg av president under sitt statsbesøk i Moskva torsdag.

Da en journalist spurte Berlusconi om det noe anspente forholdet mellom Russland og USA, svarte den italienske statsministeren at den lille aldersforskjellen mellom presidentene Dmitrij Medvedev (43) og Barack Obama (47) burde gjøre samarbeidet bedre.

- Jeg fortalte presidenten at Obama har alt som trengs for å gjøre politisk hestehandel med ham: Han er ung, kjekk og til og med solbrun, sa Berlusconi under pressekonferansen.

Medvedev med på spøken?

Både internasjonale og norske medier meldte først at den russiske presidenten ikke skal ha reagert på kommentaren om Obamas hudfarge, men på et tv-opptak kan man høre latter mens Berlusconi slipper kommentaren.

UT AV IRAK: Barack Obama sa i sitt intervju med 60 minutes at han skal stenge Guantanamo og begynne tilbaketrekningen fra Irak. Foto: AP Foto:

Man kan også kort se den russiske presidenten som ler, før han tar av seg øreproppene, der han får høre tolkens oversettelse, og får et mer alvorlig ansiktsuttrykk.

Man kan også høre applaus fra salen, der både internasjonale, italienske og russiske journalister, samt italienske og russiske offisielle representanter var samlet.

Se klippet på Youtube

- Flau

Obama-uttalelsen går imidlertid ikke upåaktet hen. Den eneste svarte italienske politikeren, Jean-Leonard Touadi, er flau over uttalelsen til sitt politiske overhode.

- I USA er en vits som dette ikke bare politisk ukorrekt, men også en stor fornærmelse på dette fantastiske eksempelet på integrasjon. Det virker som om den italienske statsministeren burde ta det som et eksempel, sier Touadi.

Også det demokratiske partiet i Italia reagerer på uttalelsen, og mener uttalelsen har skadet Italias omdømme.

- Et stort kompliment

I etterkant av pressekonferansen forsvarte Berlusconi kommentaren, og sa den kun var ment som «et stort kompliment».

- Hvorfor tar alle dette så negativt? Dersom de ikke har humor så er det verst for dem, sier Berlusconi, melder det italienske nyhetsbyrået ANSA.

Den italienske statsministeren skal også ha angrepet kritikerne som «idioter, som det finnes for mange av», ifølge Los Angeles Times.

- Dette er Berlusconis stil

Italia-ekspert Elisabetta Cassina Wolff ved Universitetet i Oslo, mener Berlusconis kommentar om Barack Obama kun er uskyldig, og ikke ondsinnet spøk.

- Det er hans stil å ordlegge seg på og hans måte å gratulere Obama. Venstresiden lager stor dramatikk rundt dette, men jeg skal si det er mye viktigere ting det er mer verdt å diskutere, sier Elisabetta Cassina Wolff til VG Nett og legger til:

- Det er klart Berlusconi ville foretrukket McCain, siden han står mer til høyre enn Obama.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder