3 av 4 svenske politikere truet

Rapport vitner om store problemer for riksdagsrepresentantene

Tre av fire svenske riksdagspolitikere har opplevd vold, trusler eller trakassering som følge av sine verv.

  • Veslemøy Lode
  • Guro Danielsen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

BEKYMRET: Ap-politikerne Karin Yrvin (t.v.) og Karita Bekkemellem Orheim ønsker skjerpet fokus på politikernes sikkerhet. Foto: TROND SOLBERG

I går skrev VG om SVs Kristin Halvorsen og Frps Siv Jensen, som har fått voldsalarmer etter at de over tid er blitt plaget med uønsket oppmerksomhet og trusler.

I Sverige oppgir hele 80 prosent av de kvinnelige riksdagsrepresentantene - tilsvarende norske stortingsrepresentanter - at de i egenskap av å være politikere har opplevd enten trakassering, trusler eller vold. Tallet er 69 prosent for menn.

Krever

Nå krever Ap-politikerne Karita Bekkemellem Orheim og Karin Yrvin at stortingspolitikernes behov for ekstra beskyttelse blir tatt på alvor.

- Undersøkelsen viser at det er behov for en lignende og grundig gjennomgang av situasjonen også i Norge. Dette handler om grunnleggende trygghet for å kunne være aktivt utøvende i demokratiet vårt, sier Bekkemellem Orheim.

Som barne- og familieminister måtte Bekkemellem Orheim ha livvakter etter en rekke drapstrusler.

- Vi må ta denne debatten på alvor. Vi er privilegerte her i Norge, som ikke har opplevd det samme som i Sverige, hvor utenriksminister Anna Lindh ble drept på åpen gate, sier hun.

Nesten 90 prosent av politikerne i undersøkelsen oppgir at de har overveid å slutte i sin stilling som følge av truslene.

Overveid å slutte

- Politikere stiller seg lagelig til for hugg, spesielt i valgkampen. Politiske utspill og standpunkt kan oppleves som provoserende, sier rettspsykiater Børre Husebø. Han mener at trusler og sjikanering av offentlige personer ofte er et uttrykk for ønske om oppmerksomhet, og at de ikke bør tas for alvorlig.

Kjendiser blir ofte utsatt fordi de stadig er fremme i mediene.

- Det er alvorlig om de som truer, skremmer bort lokalpolitikere.

Politikerne skal representere ulike meninger og et mangfold, sier Aps kvinnepolitiker Karin Yrvin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder