KONTROVERSIELT: Riksdagen i Sverige skulle onsdag stemme over et lovforslag som gir FRA, Försvarets Radioanstalt, omfattende fullmakter til å avlytte telefon- og datatrafikk inn og ut av Sverige. Foto: Scanpix
KONTROVERSIELT: Riksdagen i Sverige skulle onsdag stemme over et lovforslag som gir FRA, Försvarets Radioanstalt, omfattende fullmakter til å avlytte telefon- og datatrafikk inn og ut av Sverige. Foto: Scanpix

Sterke protester mot svensk avlyttingslov

UTENRIKS

Protestene mot det omstridte forslaget til ny svensk avlyttingslov øker i styrke. Kritikerne kaller regjeringens endringsforslag marginale og kosmetiske.

Publisert:

Flere hundre demonstranter troppet onsdag morgen opp foran Riksdagen i Stockholm for å vise sitt raseri mot forslaget.

- Liberalisme er ikke det samme som avlytting, liberalisme står for frihet, ropte Martina Kurin, en av mange demonstranter, ifølge nettutgaven til Dagens Nyheter.

Blant demonstrantene var det svært mange som plasserte seg på den politiske høyresiden. I tillegg til den fysiske manifestasjonen foran Riksdagen, flommet det over av sinte blogginnlegg på internett.

Utsatt

Regjeringens lovforslag gir Försvarets Radioanstalt (FRA) rett til å avlytte alle telefonsamtaler og datatrafikk over kabelnett inn og ut av Sverige. Det betyr også at mye av innenlandsk e-post blir overvåket, siden den går over utenlandske servere.

Riksdagen skulle ha stemt over det omstridte lovforslaget onsdag morgen, men på grunn av sterke protester ble forslaget sendt til ny behandling i forsvarskomiteen. Riksdagen vil tidligst kunne ta forslaget opp til avstemning onsdag kveld eller torsdag.

Både opposisjonen og svenske aviser mener den omfattende overvåkingen forslaget åpner for, gjør Sverige til en spionstat. Også samtlige politiske ungdomsorganisasjoner har gått mot lovforslaget.

Forsvarsminister Sten Tolgfors fra Moderaterna forsikret kritikerne om at integritetsvernet i loven skulle styrkes gjennom tillegg til loven, blant annet sterkere kontroll med avlyttingsvirksomheten. Både datatilsynet og en parlamentarisk kommisjon skal ha tilsyn med avlyttingsvirksomheten. Det kan også bli aktuelt å opprette et eget personvernombud.

Men kritikken stilnet ikke.

- Uinteressante justeringer

- Dette er i det store og hele uinteressante, marginale justeringer, uttalte Pär Ström fra tankesmia Den nye velferden.

Han understreket at hele grunnideen står fast, nemlig at FRA skal få drive med masseavlytting av kommunikasjonen mellom mennesker - uten at det foreligger mistanke om lovbrudd.

- Det vil si at de skal kunne lese e-post og sms, avlytte samtaler, se hvilke nettsider vi besøker og opprette kart over våre vennekretser, sa Ström.

- Dette strider mot FN-resolusjonen om menneskerettigheter og kommer til å skape et samfunn preget av selvsensur og uro. Loven kommer til å gjøre folk redde for å kontakte journalister om betenkelige forhold, mente Ström.

Vänsterpartiets leder Lars Ohly beskriver forandringene som kosmetiske.

- Dette gjøres bare for å redde ansiktet til statsminister Fredrik Reinfeldt, som mener det er viktig å overvåke svenskene, uttalte han.

Journalistforbundet mot

- Det går en grense for hva et demokrati kan gjøre for å beskytte demokratiet uten selv å bli udemokratisk, uttalte lederen for det svenske journalistforbundet Agneta Lindblom Hulthèn, som frykter at ytringsfriheten skal bli svekket.

- Det finnes ingenting i kompromissforslaget som beskytter kilder eller ytringsfriheten, understreket hun.

Den svenske advokatforeningen er også svært kritisk til regjeringens håndtering av FRA-loven. Foreningen mener det er gjort hastverksarbeid.

- Man begynner å lure på hva det er som gjør at regjeringen driver dette spørsmålet så raskt framover, undret generalsekretær Anne Ramberg.

Her kan du lese mer om