ANSVARLIG FOR 11.SEPTEMBER: Khalid Sheikh Mohammed. Foto: AP

Pakistaner innrømmer 11. september-angrep: - Beklager at jeg drepte barn

(VG Nett) Pakistaneren Khalid Sheikh Mohammed skal ha tilstått at det var han som sto bak terrorangrepet mot USA 11. september 2001.

Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Ifølge en utskrift som ble offentliggjort av Pentagon onsdag, kom Mohammed med tilståelsen lørdag under et avhør bak lukkede dører på Guantanamo-basen.

- Jeg var ansvarlig for 9/11-operasjonen fra A til Z, sa han ifølge utskriften.

LES HELE TILSTÅELSEN HER(PDF-fil - VG Nett ikke ansvarlig for innhold)

Mohammed ble tatt til fange i Pakistan i 2003, og har blitt ansett av amerikanske myndigheter som en av hovedmennene bak terrorangrepet i New York.

Unnskylder ikke angrepet

Ifølge utskriften angrer ikke Mohammed selve angrepet, men han uttrykker sorg over at barn ble drept da World Trade Center raste sammen.

- Jeg liker ikke å drepe folk. Jeg er lei meg for at barn ble drept 11. september, sier han i forklaringen sin.

5 ÅR ETTER: I dag står et minnesmerke av lys på «Ground zero». Foto: AFP

Nesten 3000 mennesker døde da de to flyene krasjet inn i skyskraperne, og grusomme bilder fra den amerikanske storbyen ble vist verden over.

Innrømmer 29 andre angrep

Mohammed tok også på seg ansvaret for en lang rekke andre av al-Qaidas terrorangrep, blant dem angrepet på World Trade Center i 1993, forsøket til den såkalte skobomberen Richard Reid på å utløse en bombe på et fly over Atlanterhavet, og bombeattentatet mot to nattklubber på Bali.

Til sammen skal han ha stått for planleggingen av 29 angrep, hvorav mange ble avverget.

- Jeg var operativt ansvarlig for Osama bin Laden for organisering, planlegging, oppfølging og gjennomføring av 11. september-operasjonen, sa han gjennom sin oppnevnte representant, et medlem av USAs væpnede styrker.

To andre avhørt

Mohammed er blant 14 fanger som amerikanske myndighetene anser for å være spesielt interessante og som i fjor ble overført til Guantanamo-basen fra hemmelige CIA-fengsler rundt om i verden.

Ifølge utskriften var Mohammed selv til stede på rettsmøtet, som ble arrangert for å bestemme om han oppfyller definisjonen på en «fiendtlig stridende».

Mohammed ble arrestert i mars 2003 av pakistansk politi og utlevert til USA.

Onsdag ble også utskriftene fra to andre terrormistenkte offentliggjort av Pentagon. Abu Faraj al-Libi (

forklaring på PDF her) og Ramzi Bin al-Shibh (forklaring på PDF her) ble avhørt fredag, men ingen av de skal ha innrømmet angrepet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder