Mener Trumps Iran-utspill er farlig for Norge

I løpet av helgen har en rekke verdensledere reagert på Trumps krasse kritikk av atomavtalen med Iran. Dette har betydning for Norge, mener seniorforsker.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Fredag gikk USAs president Donald Trump hardt ut mot atomavtalen med Iran, og kunngjorde at selv om han ikke trekker USA ut, så resertifiserer han ikke avtalen.

Trump bekrefter: Beholder atomavtalen med Iran inntil videre

Trumps tale har blitt møtt med skepsis hos EUs utenrikssjef, FN, Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Kina og Russland. Iran reagerer med å si de vil forlate avtalen hvis den ikke tjener deres interesser, skriver NTB.

– USA isolerer seg nå først og fremst fra venner og allierte, sier seniorforsker Svein Melby, ved Institutt for forsvarsstudier.

Erna Solberg om Trumps Iran-utspill i FN: USA må dokumentere.

– Har betydning for Norge

Presidenten karakteriserte nok en gang avtalen som den «verste avtalen USA noengang har inngått», og sa at Iran er ute etter «død over USA og død over Israel».

– Han mener at avtalen er elendig fordi den ikke gjør noe med Irans generelle utenrikspolitiske opptreden. Men hvis man skal ha noen sjanse til å endre Irans adferd, må det bygge på enigheten bak avtaleverket, ikke trusler og militærmakt, sier Melby.

Bakgrunn: Her signerer USA og Russland historiskatomavtale.

UROVEKKENDE: Svein Melby mener Trumps oppførsel gir grunn til bekymring. Foto: Bjørn Sigurdsøn scanpix

Melby mener Trumps uttalelser og andre verdenslederes reaksjoner viser at Trump styrer USA mot en ny kurs. Han mener dette er et faresignal for Norge.

– Følger han denne linjen er det et tidsspørsmål før han trekker USA ut av hele avtalen. Dette er et stort strategisk feilgrep, og Trump gjør en grov overvurdering av hvordan USA kan utøve innflytelse i verden. Det gir også Russland og Kina en mye større mulighet til å spille sine spill internasjonalt, sier han.

Dette er ikke bare en enkelthendelse, men en del av et nytt mønster der Trump vil frigjøre USA fra forpliktende ordninger, understreker Melby.

– Et USA med redusert tro på slike ordninger kan bety at vi må være forberedte på at Trump har samme grunnlag holdning til alliansene, sier han og utdyper:

– Dette har i høyeste grad betydning for et land som Norge. Vi har siden 1949 bygget vår utenrikspolitikk på forpliktende samarbeid med USA gjennom kollektive ordninger og institusjoner som Nato.

Nikki Haley: Her er kvinnen som overbeviste Trump om tøffere Iran-trusler

EUs utenrikssjef: Trump kan ikke avgjøre avtalens skjebne

Flere av USAs allierte i verden har reagert på Trumps uttalelser, og antyder at de vil fortsette arbeidet med atomavtalen selv om USA skulle snu. EUs Utenrikssjef Federica Mogherini var tidlig ute med å kritisere Trumps beslutning om å desertifisere avtalen.

Irans romrakett-oppskytning: Legger press på atomavtalen fra 2015.

– Det internasjonale samfunnet har ikke råd til å skrinlegge en atomavtale som virker, sa Mogherini, ifølge Independent.

Hun understreket at det ikke er opp til USA å avgjøre denne avtalens skjebne, fordi avtalen ikke tilhører noe enkeltland.

– USAs president har mye makt, men ikke over dette, sa hun.

Andre statsledere reagerer

Frankrike, Tyskland og Storbritannias statsledere samlet seg om en felles uttalelse der de ber kongressen i USA om å tenke nøye over implikasjonene av å bryte avtalen, og gå imot presidentens anbefalinger om å innføre sanksjoner på Iran:

– Vi oppfordrer USAs administrasjon og kongress om å vurdere implikasjonene for sikkerheten til USA og USAs allierte før de tar steg som kan undergrave JCPOA (atomavtalen, journ. anm.), som å pålegge sanksjonene på Iran som ble løftet som følge av avtalen.

Bob Corker: – Trump kastrerer Tillerson i offentligheten

FNs generalsekretær Antonio Guterres sier han håper avtalen kan redes, i følge Al Jazeera. Avisen skriver også at Russlands utenriksminister kritiserte Trumps «truende og agressive» retorikk i internasjonalt diplomati, og konstaterte at slike metoder er dømt til å feile. Kina støtter også avtalen.

Uttalelsene til Trump møter ikke bare skepsis internasjonalt, men også fra hans nøkkelmedarbeidere. Både utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister Jim Mattis har uttalt seg om at avtalen er i USAs interesse, meldte The New York Times.

Trumps FN-debut: – Ikke mye til atomavtale

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder