DØMT TIL DØDEN: Joshua French og Tjostolv Moland sitter fengslet i Kongo. Foto: ANDREA GJESTVANG

- Kongo-saken kan komme opp i høyesterett i mai-juni

(VG Nett) En sekretær ved den militære høyesteretten i Kinshasa anslår at ankesaken til Tjostolv Moland og Joshua French kommer opp sent i mai eller tidlig i juni.

Artikkelen er over ti år gammel

- Dette er en svært alvorlig sak, så vi vil nok sette av to dager, sier sekretæren ved den militære høyesteretten i Kongos hovedstad til Dagbladet.

Høyesterett skal ikke behandle skyldspørsmålet på nytt, men vurdere saksbehandlingen.

Nordmennenes kongolesiske forsvarsadvokat André Kibambe er sikker på at høyeterett vil avvise den forrige dommen, og at saken vil starte på nytt i andreinstans - antakelig i Kisangani, der de to nordmennene har sittet fengslet i over 300 dager.

Dømt til døden

Moland og French er dømt til døden for drap og spionasje i to rettsinstanser i den kongolesiske militærretten. Nordmennene har lenge håpet å få saken overført til hovedstaden, fordi de mener de to rettssakene i Kisangani var urettferdige.

Militærtribunalet innrømmer at det ble begått saksbehandlingsfeil mot nordmennene, blant annet ved mangelfull tolking.

Trenger ikke være tilstede

Det skal ifølge en forberedende dommer ved høyesterett ikke føres vitner, og derfor trenger ikke Moland og French å være tilstede når saken behandles i Kongos øverste domstol.

Det foreligger tre mulige løsninger når rettskraftig dom foreligger: At Moland og French soner dødsdommen som en livstidsdom i Kongo, at de overføres for soning i Norge, eller at de benådes av presidenten i Kongo.

Kongolesiske myndigheter har kommet med lovnader om at nordmennene ikke vil bli henrettet, selv om dødsdommene skulle bli opprettholdt, og flere ganger uttalt at landet stiller seg positivt til å diskutere soningsoverføring.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder