Har søkt over 4000 kvadratkilometer - ingen spor etter savnet båt

DET SISTE BILDET: Dette bildet er det siste som ble tatt av seilbåten «Berserk», som nå er savnet i Sørishavet. Foto: New Zealand Defence Force/HMNZS Wellington

Gjør et siste helikoptersøk etter «Berserk»

(VG Nett) Helikopteret begynner å gå tom for drivstoff, og det er vanskelig å få tak i påfyll.

Artikkelen er over ni år gammel

Skipet «Steve Irwin» fra antihvalfangst-organisasjonen Sea Shepherd har søkt etter seilbåten i et døgn.

- Skipets helikopter har bistått med søket fra luften og vil gjøre et nytt forsøk i morges lokal tid, til tross for at de har fått beskjed om at det ikke er mulig å få mer bensin fra noen av forskningsbasene i Antarktis, skriver den new zealandske redningstjenesten i en fersk pressemelding.

De er svært takknemlige for hjelpen fra Sea Shepherd og frontfigur Paul Watson, som er ombord.

- De har valgt å sende opp helikopteret på nytt, selv om vi ikke kan hjelpe dem med mer bensin. Vi er svært takknemmelige, dette er mer enn hva man kan forvente av et privat skip, sier Nick Churchouse ved redningstjenesten til VG Nett.

LES OGSÅ: Andhøy: - Gode sjanser for at de er i live

Søkt over 4.000 kvadratkilometer

Så langt har «Steve Irwin», det russiske forskningsskipet «Professor Khromow» og helikopteret undersøkt over 4.000 kvadratkilometer.

De har dermed vært over en stor del av Rosshavet, inkludert McMurdo-stredet, der man trodde den norske seilbåten befant seg.

- Vi er i ferd med å sende piloten vår opp igjen, sier telegrafisten på «Steve Irwin» til VG Nett, før forbindelsen med satelittelefonen blir brutt.

Det er tidvis svært dårlige signaler i området, og det har ikke lyktes å komme i kontakt med «Berserk» gjennom satelittelefonen ombord.

- Det er fortsatt ingen kontakt med fartøyet, sier Churchouse til VG Nett.

EKSPEDISJONSLEDER: TV-kjendisen Jarle Andhøy ledet ekspedisjonen med Berserk. Foto: Jarle Andhøy


BAKGRUNN: «Berserk» savnet i Sørishavet

Skipperen ga livstegn

Skipper Jarle Andhøy og besetningsmedlem Samuel Massie (18) var ikke om bord på båten da nødsignalet ble sendt ut tirsdag morgen ved 05.20-tiden norsk tid.

De ga livstegn fra seg i natt, da Andhøy ringte inn til Hovedredningssentralen og Massie ringte hjem til familien sin og fortalte at de var i god behold.

De har vært på polpunktet, og er på vei tilbake til kysten, der de etter planen skulle møte «Berserk».

- Familien er lettet etter at Samuel ringte vår mor i natt. Tankene våre går til resten av besetningen, familien deres og redningsarbeidet som pågår, skriver Massies bror, David Massie, i en sms til VG Nett torsdag morgen.

LES OGSÅ: Ekspert: - Is kan få båten til å kantre

- Optimistiske

Jarle Andhøy tror det er gode sjanser for at de forsvunnede kameratene på «Berserk» vil bli funnet i live. Skipet er bygget for å tåle ekstreme forhold, og de tre besetningsmedlemmene ombord er godt kjent med det antarktiske været.

- Det at man ikke har hørt noe trenger ikke bety noe annet enn at kommunikasjonsustyret i båten er skadet. Det er egentlig ikke så oppsiktsvekkende, med tanke på at det har vært en orkan, sier Nils Jørgen Vordahl, Jarle Andhøys talsmann, til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder