SKUFFET: Talsmann for israelsk UD, Yigal Palmor, mener Norges støtte til palestinerne i FN, setter Norge i et dårlig lys. Foto: ERLEND SKEVIK

Israel: Slutt for Norges rolle som fredsmekler

Raser mot Norges ja til palestinsk FN-søknad ** Barth Eide: Nå heter det «Palestina»

(VG Nett) Norge har ikke lenger noen rolle å spille som aktør i fredsprosessen i Midtøsten. Det fastslår det israelske utenriksdepartementet etter nattens avstemning i FN.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

138 av landene i Hovedforsamlingen stemte for å gi de palestinske områdene status som observatørstat. 9 stemte imot, mens 41 land unnlot å stemme.

BAKGRUNN: Overveldende FN-seier for Palestina

Norge og en rekke andre europeiske land stemte ja, men både Israel og USA var sterkt imot å endre palestinernes status.

- Norge i dårlig lys

Norges støtte til det palestinske FN-kravet vekker kraftige reaksjoner i Israel. Talsmann for det israelske utenriksdepartementet, Yigal Palmor, mener det nå blir umulig for Norge å spille en rolle som tilrettelegger for fredssamtaler mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene.

- Norge har nå stilt seg i et svært dårlig lys, både på grunn av stemmegivningen i FN og gjennom sitt misforståtte forsøk på dialog med Hamas. Det er svært vanskelig å se at Norge kan spille en politisk rolle i Midtøsten etter dette, sier Palmor til VG.

- Norges standpunkt er skuffende, men ventet. I stedet for å legge press på Hamas, har man bidratt til å legitimere dem. Det gjør det ikke akkurat lettere for Norge å spille en diplomatisk rolle, sier han.

UD-talsmannen understreker at «realitetene på bakken» ikke har forandret seg etter vedtaket i FN.

- Vedtaket er veldig kortsiktig. De som har støttet det har ingen plan for hva som skal skje nå. Når det går opp for dem som nå feirer at alt er som før, vil det ikke bidra til å styrke Abbas, slik de hevder. Tvert imot, sier Palmor.

Netanyahu advarer

I sin tale til Hovedforsamlingen torsdag kveld advarte Israels statsminister Benjamin Netanyahu mot å oppgradere den palestinske FN-statusen, og slo fast at vedtaket vil gjøre det vanskeligere å oppnå en fredsavtale.

- Så lenge president Abbas velger symbolikk fremfor realiteter, og velger å dra til New York for å vedta resolusjoner fremfor å komme til Jerusalem for ekte dialog er ethvert håp om fred utenfor rekkevidde, sa Netanyahu.

Samtidig gikk statsministeren til frontalangrep på landene som støtter det palestinske kravet.

- De som støtter denne resolusjonen bidrar ikke til fred, de undergraver freden, sa han.

Saken fortsetter under bildet!

FEIRING: I byen hebron på Vestbredden feiret palestinere i natt vedtaket i FNs Hovedforsamling. Foto: AFP

Negative konsekvenser

Yigal Palmor mener vedtaket vil få svært negative konsekvenser for fredsprosessen, og viser til at palestinerne bryter den såkalte Oslo-avtalen ved å gå til FN.

- Betyr dette at Israel ikke lenger vil føle seg forpliktet til å oppfylle sine forpliktelser i avtalen?

- Oslo-avtalen er det eneste rammeverket vi har. Vi vil fortsatt følge det som er nedfelt i avtalen, men vi vil ikke lenger strekke oss utover selve avtaleteksten, slik vi har gjort til nå, sier Palmor.

STØTTER VEDTAK: Utenriksminister Espen Barth Eide mener anerkjennelsen i FN er et skritt på veien mot en palestinsk stat. Foto: AP

Han trekker spesielt frem spørsmålet om arbeidsavtaler for palestinere som arbeider i Israel.

- Det står ingenting om dette i avtalen, men vi har strukket oss langt for å vise vår velvilje. Det er ingen grunn til at vi skal fortsette å vise slik velvilje nå, så fra nå vil vi forholde oss strengt til selve avtaleteksten, sier Palmor.

Palestina

Utenriksminister Espen Barth Eide sendte fredag ut en beskjed til sine diplomater om at de nå skal endre den formelle omtalen fra «de palestinske områdene» til «Palestina».
- Dette er en logisk konsekvens av gårsdagens avstemning, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

Norge har ennå ikke anerkjent Palestina som en egen stat, men Eide håper at dette vil skje snart.

- En gang i framtiden, jeg håper i nær framtid, vil vi kunne gjøre det vi har jobbet for i flere tiår, anerkjenne en palestinsk stat. Vi gjør det ikke i dag, men anerkjennelsen i FNs hovedforsamling er enda et skritt på veien, sier Eide.

Han forsvarer den norske stemmegivningen i FN slik:

- Palestinerne la frem en balansert og konstruktiv resolusjonstekst som samlet bred støtte. De har med dette også gjort det klart at de slutter fullt ut opp om en fredelig forhandlet løsning på konflikten med Israel, sier Barth Eide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder