Store mengder dokumenter ble funnet hjemme hos Osama bin Laden, men ingen av dem tyder på nært forestående terroraksjoner fra al-Qaidas side. Foto: AP

Ingen beviser for terrorplaner hos bin Laden

Materialet som ble funnet i Osama bin Ladens skjulested tyder ikke på at al-Qaida planlegger nye terroraksjoner.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Store mengder dokumenter ble funnet i huset i Abbottabad i Pakistan, der Osama bin Laden ble skutt og drept av amerikanske kommandosoldater 2. mai.

Kilder med kjennskap til materialet opplyser at al-Qaida-lederen tilsynelatende var involvert i diskusjoner rundt mulige framtidige aksjoner og angrep, men at det ikke er funnet opplysninger som tyder på at noe konkret angrep er nært forestående.

Enkelte etterretningsanalytikere stiller spørsmål ved om Osama bin Laden lenger hadde noen sentral rolle i terrornettverket.

- Jeg har ikke hørt om noen nært forestående terrortrussel, sier Peter Bergen i tankesmia New American Foundation.

Flere vestlige etterretningskilder bekrefter dette og sier at det ikke ble funnet noe hjemme hos al-Qaida-lederen som tydet på nært forestående aksjoner.

En europeisk etterretningskilde opplyser at det heller ikke er utvekslet nye trusselvurderinger mellom USA og Europa siden bin Laden ble likvidert.

Amerikanske myndigheter har imidlertid sendt ut to advarsler siden likvidasjonen 2. mai, den ene om mulige aksjoner rettet mot tog i USA og den andre om mulige al-Qaida-aksjoner mot oljetankere og oljeinstallasjoner.

- Men vi har ingen informasjon om nært forestående terrorrusler mot oljesektoren eller sjøfart, medgir en talsmann for amerikanske sikkerhetsmyndigheter, Matthew Chandler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder