Forskere forbløffes av unike dinosaurspor

- Tilhørte gigantiske dyr

(VG Nett) Franske forskerne gjorde bokstavlig talt store øyne da det viste seg at sporene i veien var 150 millioner år gamle dinosaur-avtrykk.

  • Ingunn Andersen
  • Roar Dalmo Moltubak
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Fotsporene, som måler mellom 1,5 og 2 meter i diameter, ble funnet i Øst-Frankrike av et forskerteam fra Lyon i april i år.

- Vi fulgte et spor og jeg fant denne uregelmessigheten. Vi hadde verktøy i bilen og oppdaget det første avtrykket, som viste seg å være enormt, forteller forsker Marie-Helene Marcaud til nyhetsbyrået Reuters.

STORE: Dette bildet viser dinosaur-stien som ble oppdaget av blant annet Patrice Landry (t.h) og Marie-Helene Marcaud. Foto: Reuters

Hurum: - Store spor

Ifølge den norske fossileksperten og paleontologen Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo er dinosaurspor av denne typen relativt vanlige.

- Men disse sporene er veldig store. Dinosaur-fotspor er de vanligste fossilene i verden og det er hundretusener av dem på verdensbasis, sier Hurum til VG Nett.

I likhet med Hurum er franske forskere imponert over størrelsen på fotavtrykkene.

- Vi ble veldig overrasket over størrelsen på det første sporet - så oppdaget vi flere avtrykk, og det viste seg at det var en hel sti av interessante dinosaurspor, sier Marcaud.

Unikt funn

Forskerne tror sporene stammer fra en Sauropod. Disse kjempene målte rundt 30 meter i lengde, hadde lang hals og veide mellom 30 og 40 tonn.

Det oppsiktsvekkende funnet ble gjort av en gruppe amatørforskere fra Oyonnax Society of Naturalists, og er senere verifisert av eksperter ved Lyon-universitetet og Det nasjonale forskningssenteret i Frankrike, skriver Reuters.

- Hundrevis av mennesker har fulgt denne stien, enten til fots, med bil eller med scooter, og ingen har sett sporene. De ble oppdaget fordi folk fra Oyonnax er vant til denne typen ting, sier Jean-Michel Mazin ved Det nasjonale forskningssenteret i Frankrike.

Leter etter flere spor

Dinosaursporene er trolig kommet til syne som følge av jorderosjon i forbindelse med et treryddingsprosjekt i området.
- Disse avtrykkene utgjør et spor som tilhørte gigantiske dyr, sier Mazin.

Fotsporene ble i sin tid avsatt i forkalket leire som stivnet før et nytt lag med leire rakk å legge seg over. De er dermed usedvanlig godt bevarte.

Forskerne håper nå å kunne avdekke flere tusen andre spor i det samme området som kan vise hvor mange dinosaur som har beveget seg på stien.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder