BLIR FLERE: «Maya» (26) er gravid i fjerde måned. Hennes femte barn vil trolig bli født i en overbefolket flyktningleir i Hellas. Foto: Redd Barna

200 nye flyktninger hver dag: – Det er som overbefolkede fengsler

Ikke siden mars 2016 har det kommet flere flyktninger til Hellas, ifølge Redd Barna.

  • Magnus Braaten

Artikkelen er over to år gammel

Samtidig trekker stadig flere hjelpeorganisasjoner seg ut av landet.

– Oppmerksomheten rundt flyktningsituasjonen virker å ha forsvunnet fullstendig, men ankomsten fortsetter å øke, sier nødhjelpssjef Gry Ballestad i Redd Barna.

På de greske øyene Samos, Lesvos, Chios, Leros og Kos har den økte ankomsten ført til alvorlig overbefolkning, forteller hun. Flere av flyktningleirene huser nå fire ganger så mange mennesker som de har kapasitet til.

Av de mer enn 6000 menneskene som har ankommet øyene siden starten av august, er mer enn 40 prosent barn, ifølge Redd Barnas tall.

EN AV MANGE: Flere av leirene på de greske øyene huser fire ganger så mange mennesker som de har kapasitet til, ifølge Redd Barna. Foto: Redd Barna

– Vi ser en tydelig økning i depresjon og angst blant barna her. Det er jevnlige overgrep, misbruk og vold. Vi ser også en økning i selvmord blant barn, også ganske små barn, sier Ballestad.

Norsk lege om Lesvos: – Vanskelig å beskrive med ord

Redd Barna peker blant annet på et femmannstelt der 16 personer fra tre familier tvinges til å bo. Babyer er nødt til å sove på bakken, ifølge organisasjonen.

SOVER PÅ BAKKEN: Flere barn og små babyer blir tvunget til å sove på bakken, her på den greske øya Samos. Foto: Redd Barna

Trange leirer

Til sammen oppholder det seg drøyt 60.000 flyktninger på greske øyer.

– Det er som overbefolkede fengsler, der noen familier allerede har blitt værende i mer enn to år uten beskjed om hva som vil skje videre, sier Ballestad.

Fem år på flukt: Slik er Noors (28) kamp

På et mottakssenter på øya Samos, med en kapasitet til å huse 700 mennesker, bor det nå 2800 flyktninger. Blant dem er 600 barn – 76 av dem separert fra sine familier, ifølge Redd Barna.

Situasjonen er den samme på Lesvos, der 4300 bor på et område beregnet for 2330 mennesker.

I denne dokumentaren møter du en gjeng norske frivillige på den greske øya Levos:

Den siste måneden har det kommet 200 nye flyktninger til øyene hver eneste dag – de fleste fra Syria og Irak, men også noen fra Afghanistan.

– Kunne enkelt vært løst

Alt av bistandspenger går nå direkte til greske myndigheter. Det er ikke et problem i seg selv, mener Ballestad.

– Problemet er at myndighetene ikke ennå har kapasitet til å håndtere problemet. De har ingen plan, og stadig flere organisasjoner er i ferd med å trekke seg ut, sier hun.

– Ser du noen ende på elendigheten?

– Akkurat nå ser det litt vanskelig ut. 60.000 mennesker er ikke så mye hvis det kan fordeles på Europa. Det kunne enkelt vært løst hvis den politiske viljen var der. Problemet er altså at det ikke virker som om det finnes noen plan.

EUs brev til Listhaug: Ta imot flere kvoteflyktninger!

Den økte depresjonen blant flyktningbarna merkes også i de trygge områdene der Redd Barna arrangerer lek og moro.

– Det er mer aggresjon, og så ser vi faktisk at barna tegner tristere ting enn før. Det er mindre blomster og mer elendighet, forteller Ballestad.

Mer om

  1. Flyktningkrisen i Europa
  2. Hellas

Flere artikler

  1. Hellas vil stenge asylleire på øyene og erstatte dem med stengte leirer

  2. Vil kjøpe flybillett og ta med utenriksministeren til Hellas

  3. To år siden flyktningavtalen: Dette er resultatet

  4. Frykt, sykdom og dype traumer i Europas bortgjemte skrekkleir

  5. Den greske fiskeren henter lik opp av havet: «Vi har alle sviktet»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder