SAVNET: Karoline Aadland (28) jobbet som økonomimedarbeider i internasjonal avdeling i Røde Kors.

Røde Kors-medarbeider Karoline Aadland (28) er savnet etter flystyrt: – Dypt tragisk

Røde Kors bekrefter at norske Karoline Aadland er savnet etter flystyrten i Etiopia, hvor 157 personer mistet livet.

En fransk-britisk kvinne bosatt i Tromsø er også blant de omkomne, bekrefter kvinnens arbeidsgiver til Nordlys sent søndag kveld.

Røde Kors sier at norske Karoline Aadland (28) var økonomimedarbeider i internasjonal avdeling.

– Vi frykter at Karoline Aadland er blant de omkomne, og vi har informert hennes nærmeste familie om dette. Våre tanker er nå med dem i denne vanskelige tiden, sier generalsekretær Bernt G. Apeland.

Det var 149 passasjerer og åtte besetningsmedlemmer om bord på flyet som styrtet søndag morgen på vei fra Addis Abeba til Nairobi.

– Gjort dypt inntrykk på mange

Til VG sier Apeland at Aadland har jobbet i Røde Kors i et knapt år, og at hun var på vei til Nairobi på jobb.

– Hun var økonomiarbeider, og har som spesialfelt oppfølging av våre partnere i Afrika. Hun var på vei for å møte våre partnere knyttet til økonomioppfølging, sier Apeland til VG.

Ifølge Bergens Tidende er Aadland opprinnelig fra Bergen, og er utdannet ved Norges Handelshøyskole. Apeland opplyser at hun den siste tiden har vært bosatt i Oslo.

Hun var gift, men har ingen barn.

Apeland beskriver Aadland som et fantastisk, strålende menneske.

– Hun hadde et stort hjerte og et stort smil. Hun var en veldig dedikert medarbeider, som i løpet av den korte tiden hun har vært hos oss har satt tydelige spor etter seg. Hun har gjort dypt inntrykk på mange, sier Apeland.

Apeland understreker at de fortsatt ikke formelt har fått bekreftet at Aadland er omkommet.

STORT OMRÅDE: Vrakrester skal være spredt over et stort område rett utenfor den etiopiske hovedstaden. Foto: EPA

I et intervju på Handelshøyskolens nettsider fra januar i fjor, fortalte Karoline Aadland at hun tidlig bestemte seg for å satse på en karriere innen bistand og utvikling, og at hun kombinerte NHH-utdanning med utviklingsarbeid i Kenya og Malawi.

– Jeg får ikke glede av å jobbe et sted der problemene man løser kun har verdi i form av penger. Jeg trives i en jobb som i seg selv betyr noe for meg og andre, sa Aadland i intervjuet.

Aadland fortalte at hun i tillegg til å jobbe i ulike bistandsorganisasjoner, også hadde opprettet stiftelsen SOMTO i Norge. SOMTO står for «Somesha Mtoto» som er swahili, og betyr «Utdann et barn».

– Livet foran seg

Røde Kors i Norge har en medarbeider på vei til Addis Abeba, som vil jobbe sammen med Det internasjonale Røde Kors-forbundet i håndteringen av ulykken, opplyser organisasjonen.

– Det er med stor sorg at vi i dag har informert våre ansatte om denne forferdelig triste nyheten, sier Apeland.

– Hvordan oppleves det for organisasjonen når noe sånt skjer?

– Det er dypt tragisk. Det er alltid tragisk når noen blir revet bort i en slik ulykke, og spesielt tragisk når det er et ungt menneske med hele livet foran seg, sier Apeland.

Apeland forteller at kontakten med Aadlands familie har blitt ivaretatt av egne medarbeidere som er trent for slike situasjoner, og som har hatt kontakt med de pårørende gjennom dagen.

Familien ble varslet om at hun var savnet i formiddag, men det har tatt tid å få varslet alle de pårørende.

– Vårt fokus nå er å støtte de etterlatte i denne tunge tiden, sier Apeland.

– Fantastisk sprudlende dame

Camilla Viken, generalsekretær i Unicef, forteller at Karoline Aadland hadde et år internship, praksisplass, i organisasjonen frem til i fjor sommer.

– Hun var en fantastisk sprudlende, dyktig dame, sier Viken til VG.

Hun opplyser at Aadland var et halvt år i Malawi og et halvt år i Oslo mens hun jobbet for Unicef. Senest i forrige uke, forteller Viken, kontaktet Aadland lederen av partneravdelingen i Unicef for å snakke om turen til Afrika.

– Hun hadde livet foran seg og hadde såvidt startet på sitt arbeidsliv, sier Viken.

Pressetalsperson i Utenriksdepartementet, Astrid Sehl, bekrefter overfor VG at en norsk borger er blant de omkomne.

– Pårørende er varslet og er tilbudt konsulær bistand, skriver Sehl.

Kvinne bosatt i Tromsø blant de omkomne

Tidligere søndag snakket VG med Etiopias konsul i Norge, som fortalte at han hadde blitt informert av det etiopiske utenriksdepartementet om at det var en norsk statsborger med i flyet.

Konsul Erling Ølstad fortalte videre at etiopisk UD har kalt inn alle på jobb i forbindelse med flyulykken.

– Det er veldig tragisk og vi har medfølelse med dem som er rammet, sier han.

Ifølge Nordlys er også en frank-britisk kvinne bosatt i Tromsø blant de omkomne i flystyrten.

Til avisen sier kvinnens kolleger at de mottok nyheten med stor sorg søndag.

– Vi er sønderknuste. Vi har mistet en svært, god venn og kollega.

Ifølge avisen har kvinnen bodd flere perioder i Tromsø.

– Jeg kan bekrefte at en ansatt hos oss, bosatt i Tromsø, er blant de omkomne, opplyser direktøren i organisasjonen den omkomne jobbet i overfor Nordlys.

Det var passasjerer fra 35 nasjoner om bord på flyet. Den største gruppen var fra Kenya, og det var også 18 kanadiere om bord og en rekke amerikanere og europeere. Det var også en person med FN-pass.

Flyet hadde avgang fra den etiopiske hovedstaden Addis Abeba klokken 08.38 søndag morgen, og var på vei til den kenyanske hovedstaden Nairobi. Flyet forsvant fra flytårnets radarer klokken 08.44, og ble funnet rundt Bishoftu-området like utenfor lufthavnen.

Flyselskapet har bekreftet at det ikke var noen overlevende i ulykken.

Se faktaboks for liste over nasjonaliteter!

Flyselskapet har etablert en gruppe som skal identifisere de omkomne. Letemannskap fra Røde Kors og en bulldoser var søndag i arbeid på ulykkesstedet, som dekker et stort område. Flykroppen gikk i oppløsning som følge av ulykken og det er ingen større deler igjen av flyet.

Tidligere CNN-anker og nå frilansjournalist i Afrika, Robyn Lee Kriel, er på krasjstedet, og sier til VG at det er «forferdelig trist».

– Krasjstedet er omtrent 500 meter stort og er i en åker i et avsidesliggende område. Det ligger vrakrester, håndvesker, klær og visittkort overalt, sier Kriel.

Hun forteller at hun også har sett kart fra flyets cockpit blant vrakrestene.

– Akkurat nå er det et par hundre mennesker her som deltar i letearbeidet. Dette er forferdelig trist, og jeg håper ikke jeg kjenner noen av dem som var om bord, sier hun til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder