May utsetter brexit-avstemningen

Storbritannias statsminister Theresa May velger likevel å utsette brexit-avstemningen, og begrunner det med at avtalen ville blitt nedstemt.

Artikkelen er over ett år gammel

Dagen før Underhuset i det britiske parlamentet skal stemme over statsminister Theresa Mays omstridte brexitavtale med EU, jobbet statsministeren på spreng for å skaffe seg nok støtte.

– Jeg har lyttet til det som er sagt i parlamentet og utenfor det. Etter å ha lyttet, er det klart at til tross for at det er bred støtte for mange av avtalens nøkkelaspekter, er det en sak - grensen mot Irland - der det fortsatt hersker bred og dyp bekymring. Om vi holdt voteringen som planlagt i morgen, ville avtalen vår bli nedstemt, sa Theresa May i parlamentet tirsdag, stadig avbrutt av latter og hån fra publikum.

TALTE: Storbritannias statsminister Theresa May ble møtt med latter og tilrop i salen da hun mandag ettermiddag talte til parlamentet. Foto: AFP

Grenseproblemer

Grensen mellom Irland og Nord-Irland har vært et gjennomgående tema under hele brexit-prosessen. De to statene ønsker begge å unngå en såkalt «hard grense», med fysiske kontroller og infrastruktur, skriver BBC. I dag er det få restriksjoner på utveksling av varer og tjenester mellom de to landene, ettersom de begge er EU-land og forholder seg til det samme markedet.

– Disse utfordringene må møtes - ikke med retorikk - men med reelle og fungerende løsninger, sier May, og viser til at mange bedrifter jobber på tvers av grensen og at mange mennesker beveger seg fram og tilbake daglig.

Hun la vekt på at hun mener at avtalen som foreligger er den rette for Storbritannias framtid og den beste de har kunnet forhandle med EU.

Underveis i talen spurte May om underhuset ønsket å gjennomføre brexit, hvorpå de oppmøtte svarte med et rungende «nei». May smilte og lot tilhørerne roe seg ned før hun fortsatte med talen sin.

– Vi er i en ekstremt seriøs situasjon som vi ikke har stått i tidligere. Regjeringen har mistet kontrollen over det som skjer og er i totalt kaos, smalt det fra Labour-leder Jeremy Corbyn etter at May var ferdig med sin tale.

Han framholder at det har vært åpenbart i ukevis at avtalen til May ikke har flertall.

les også

Brexit-nederlag for Theresa May: Må lage plan B for EU-bruddet

Før utsettelsen var et faktum, kom May til å gå på et sviende nederlag under avstemningen, etter alle solemerker å dømme. I tillegg til at Labour, Liberaldemokratene, Det proeuropeiske skotske nasjonalistpartiet og Det nordirske unionistpartiet har sagt at de vil si nei til avtalen, er også mange konservative svært kritiske.

Utsettelsen har ført til fall for det britiske pundet.

Holder private møter

May har ifølge BBC avholdt en rekke møter med konservative såkalte «backbench MPs», altså representanter som ikke sitter i regjering eller er talspersoner for opposisjonen for å sikre seg nok støtte.

les også

Britenes utenriksminister: Avviser «Norway»-avtale

Beskjeden hennes skal ha vært klar: Hvis hun ikke får støtte, risikerer Storbritannia å få Labour-leder Jeremy Corbyn som statsminister og ingen brexit.

I løpet av søndag var det ingen tegn til at noen av de over 100 konservative som har sagt de vil stemme nei til avtalen, kom til å endre mening.

Dersom May ikke hadde fått flertallet med seg, var det ventet at regjeringen ville ta resultatet til etterretning og forhandle frem en ny avtale, eller at det hadde blitt fremmet mistillit mot May.

Truet med «alvorlig usikkerhet»

I dag avholdes også den siste debatten i parlamentet i forkant av det som skulle vært en avstemning.

Et nei «kan føre til en alvorlig usikkerhet for landet», sa May til avisen Daily Mail søndag.

les også

Britisk topp-politiker bekrefter: EØS er vår plan B

– Vi kan ikke ta risikoen ved at Jeremy Corbyn kan få makten, sa hun videre.

Det var også knyttet usikkerhet til hva som vil skje med May dersom hun taper valget. Flere britiske medier har kartlagt kandidater som skal være rede til å ta over for henne.

Fikk knusende kritikk

Flere rådgivere og statsråder skal ifølge The Guardian presse på for at May nok en gang skal utsette avstemningen. Downing Street har hele avvist at dette kom til å skje.

– Slik jeg forstår det, vil vi ha en avstemning tirsdag. Og vi tar sikte på å vinne den, har statssekretær Kwasi Kwarteng i det britiske brexitdepartementet uttalt til Sky News

les også

Nå begynner Mays jobb med å selge inn brexit-avtalen til britene

Søndag kom den tverrpolitiske brexit-komiteen med knallhard kritikk av Mays brexit-avtale. Den er ifølge komiteen «et enormt steg ut i det ukjente»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder