Opposisjonspolitikeren Nelson Chamisa mener at valgresultatet i Zimbabwe ikke stemmer. Valget på ny president og nasjonalforsamling ble holdt mandag. Foto: Foto: Jerome Delay/AP Photo/NTB scanpix

Chamisa sier han kan bevise valgjuks i Zimbabwe

Emmerson Mnangagwa er gjenvalgt som president i Zimbabwe. Opposisjonskandidaten Nelson Chamisa hevder å ha beviser for at valgresultatet ikke stemmer.

  • karl.martin.jakobsen@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

Chamisa hevder videre at politiet har inntatt hans partis hovedkontor, angivelig for å konfiskere informasjon om et feilaktig valgresultat.

– Takk gud for at vi har tatt kopier. Vi kommer til å fremlegge bevisene, skriver kandidaten for partiet MDC i en Twitter-melding.

– Valgkommisjonens skandaløse beslutning om å offentliggjøre uverifiserte resultater er beklagelig, skriver Chamisa i en annen melding fredag morgen.

les også

Valg i Zimbabwe: Fra Afrikas håp til skrekkeksempel

Pluss content
les også

Mnangagwa vant presidentvalget i Zimbabwe

Etterspør fellesskap

Den 40 år gamle advokaten Chamisa fikk 44,3 prosent av stemmene i valget, opplyste valgkommisjonen natt til fredag. Vinneren Emmerson Mnangagwas oppslutning var på 50,8 prosent – 0,8 prosent over grensen for å unngå en ny valgrunde.

Chamisa og hans tilhengere nekter å godta resultatet.

Mnangagwa, som i fjor ble innsatt som president da Robert Mugabe mistet makten etter et militærkupp, har på sin side tatt til orde for en ny start.

– La oss alle holde hender i fred, fellesskap og kjærlighet, og sammen bygge et Zimbabwe for alle, skrev Zimbabwes 75 år gamle president i en Twitter-melding natt til fredag.

les også

Voldelige demonstrasjoner i Zimbabwe etter anklager om valgfusk

les også

AU erklærer at valget i Zimbabwe var fritt

Kontroversiell president

Mnangagwa lover å styrke landets skakkjørte økonomi og bedre det enda mer skakkjørte forholdet til Vesten. Hans motstandere mener imidlertid at ZANU-PF-politikeren ikke er noe annerledes enn forgjengeren Mugabe, som han i mange år var en viktig støttespiller for, blant annet som etterretningssjef, sikkerhetsminister og finansminister.

Presidenten anklages også for å ha lagt til rette for et urettferdig valg.

– Observatører har rapportert om forsøk på å undergrave ytringsfriheten gjennom tilskyndelser, trusler, press og ved å overtale velgere til å stemme på regjeringspartiet, sa lederen for EUs observatørkorps Elmar Brok tidligere denne uken.

les også

Zimbabwes president fordømmer angrep på valgmøte

les også

Varsler rasekrig

Pluss content

Anspent situasjon

Etter valget er stemningen i Zimbabwe svært anspent. Onsdag gikk omkring 4.000 opposisjonstilhengere ut i gatene i landets hovedstad Harare for å protestere.

Da demonstrantene ødela biler og knuste rutene på butikker, løp soldater inn i folkemengden og slo tilfeldige personer med geværkolbene.

Ifølge Mathilde Utzon i den danske hjelpeorganisasjonen Folkekirkens Nødhjælp frykter opposisjonspolitikere hun har snakket med nye voldshendelser.

– De er svært bekymret. En sa til meg at hun fryktet krig, men ingen er sikre på hva som kommer til å skje, sier Utzon.

Mer om

  1. Zimbabwe

Flere artikler

  1. Mnangagwa vant presidentvalget i Zimbabwe

  2. Opposisjonen i Zimbawe: Blir jaktet på av soldater

  3. Voldelige demonstrasjoner i Zimbabwe etter anklager om valgfusk

  4. Zimbabwes «krokodille» frykter opptøyer

  5. Robert Mugabe er død

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder