SEKS ER DREPT: Hittil i år har seks personer blitt drept av politiskudd i Sverige. Det er det høyeste antallet registrert etter at landet begynte å føre statistikk på området. Foto: Stefan Mattsson, Aftonbladet

Seks personer drept av svensk politi hittil i år

Eric Torell (20) er den sjette personen som har blitt drept av svensk politi i 2018. Tallet er rekordhøyt. – Det eskalerer, det er det ingen tvil om, sier lederen i politiforbundet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er alltid leit når politiet blir tvunget til å bruke dødelig vold, sier Christer Palmkvist, fungerende leder i det svenske politiforbundet til Aftonbladet.

Hittil i år har seks personer blitt drept av politiskudd i Sverige. Det er det høyeste antallet registrert etter at landet begynte å føre statistikk på området.

I Norge har det vært fire politiskytinger siden 2004, med dødelig utfall, ifølge Politidirektoratet.

les også

Politisjefen om drapet på Eric: – Veldig tragisk

Torsdag morgen ble 20 år gamle Eric Torell skutt og drept av svensk politi i Stockholm. Kvelden før hadde han rømt hjemmefra «bevæpnet» med en lekepistol.

SKUTT OG DREPT: Eric Torell har Downs syndrom og diagnosen autisme. Av moren blir han beskrevet som «verdens mest kjærlige menneske». Moren har gitt VG tillatelse til å bruke bildet av sønnen. Foto: Privat

Økt betraktelig de siste årene

Det er 25 år siden Sverige begynte å føre statistikk over dødelig vold utført av politiet. I snitt har det vært én hendelse i året, men i senere tid har antallet økt.

– Det eskalerer, det er det ingen tvil om, sier Palmkvist til den svenske avisen.

Lederen mener det ikke finnes noen enkel løsning for å snu statistikken, men trekker blant annet fram en innføring av elektriske pistoler som en mulighet. Svensk politi har nylig innført en prøveordning for dette enkelte steder i landet.

les også

Eric Torell (20) ble skutt og drept av politiet: – Han var elsket av alle

– Han kunne bare si mamma

Etter torsdagens politiskyting i Stockholm, der Eric Torell ble skutt og drept, pågår etterforskningen for fullt.

Til Expressen forteller Eric Torells mor Katarina Söderberg at 20-åringen var sterkt funksjonsnedsatt og på nivå med en treåring.

– Han kunne ikke prate, han kunne bare si mamma, mamma, har Söderberg uttalt til den svenske avisen.

les også

Mann (20) med Downs syndrom skutt av svensk politi

Onsdag kveld i 23-tiden skal Torell ha tatt transport fra sin mor til sin far, hvor han skulle overnatte. En gang i løpet av natten klarte han å rømme hjemmefra, og faren meldte sønnen savnet.

– Han pleide å gjøre det ofte før i tiden, men nå var det lenge siden. Jeg meldte han savnet, men fikk høre at politiet ikke hadde noen ressurser til å lete, har Torells far uttalt til Aftonbladet.

Hedres med motorsykkelparade

Eric Torell elsket motorsykler, og får derfor en egen parade til minne om ham søndag.

– Det kommer ikke på noe vis til å være en protest mot politiet, men for å hedre Eric, sier familievenn og initiativtager Christer Axenryd til Aftonbladet.

Etterforskning pågår

Politiadvokat Martin Tidén ønsker ikke å uttale seg om hvor mange skudd som ble avfyrt mot 20-åringen, som senere døde av skadene.

ETTERFORSKER: Den svenske avisen Aftonbladet melder om at det trolig vil ta flere uker før den endelige etterforskningen av skyteepisoden er ferdig. Foto: Stefan Mattsson, Aftonbladet

VG kontaktet politiadvokaten fredag morgen. Da ønsket han heller ikke å si noe hvor mange fra Stockholm-politiet som var involvert i skyteepisoden.

Beskrivelser av lekepistolen som 20-åringen hadde, er heller ikke noe Tidén ønsker å gå inn på.

– Jeg vil ikke kommentere etterforskningen før den er klar, sier han til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder