LOT SEG HYLLE: Under en partikongress i Istanbul søndag tok Recep Tayyip Erdogan imot jubelen fra salen. Foto: Ozge Sebzeci/VG

Erdogan lover storslått Tyrkia

ISTANBUL (VG) Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (64) sparket i gang valgkampen ved å love å gjøre Tyrkia til en supermakt – med et eget tyrkisk bilmerke.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over to år gammel

les også

Slik jakter Tyrkia på terrortiltalte i utlandet

Søndag hadde Erdogan invitert «hele Istanbul» til valgkampmøte. Tilhengere av regjeringspartiet AKP ble busset inn til sportshallen i Atatköy på Europa-siden av Istanbul fra alle utkanter. Flere tusen mennesker ville bevitne at presidenten dro i gang det som vil bli to intense måneder med valgkamp før det kraftig fremskyndte parlaments- og presidentvalget 24. juni.

Bakgrunn: Derfor tjener Erdogan på nyvalg

les også

Valget i Tyrkia: Disse vil ta makten fra Erdogan

Etter et par timers venting inntok den dresskledde hovedpersonen scenen, der han holdt en flammende tale som varte i nesten halvannen time i kjent Erdogan-stil: Uten manus, syngende og dramatisk i tonen.

Valget vil bli en milepæl for Tyrkia. Etter dette vil presidentsystemet bli satt ut i live. Vi er ferdige med å gjenoppbygge, nå kan vi klarte mot toppen, sa Erdogan.

Mer makt til presidenten

Vinner han valget, blir han Tyrkias mektigste president noensinne. I fjor stemte et knepent flertall ja til utvidede fullmakter til presidenten, og grunnlovsendringen trer i kraft etter valget. Kritikere mener at presidenten vil få farlig mye makt, men Erdogan mener derimot at det nye systemet «vil styrke demokratiet», som han sa søndag:

les også

Dette er kvinnen som skal utfordre Erdogan

– Det nye systemet vil skape en total atskillelse av maktinstitusjonene, og gjøre parlamentet mer prestisjefylt, administrasjonen mektigere og domstolen mer uavhengig, sa Erdogan.

AKP-politiker til VG: «Et fritt og rettferdig valg»

Den tyrkiske opposisjonen har klaget over at valget kommer halvannet år for tidlig, og enkelte tyrkiske analytikere mener valgkampen fremstår som en «plyndringstokt». Men Engin Meydan ved AKPs Istanbul-kontor fnyser av kritikken.

– Opposisjonen gikk ut og sa at de var klare til valgkamp når som helst. Kritikken kom først etter at vi satte en dato, sier Meydan til VG.

Han avviser også at unntakstilstanden, som Tyrkia har vært underlagt helt siden kuppforsøket i juli 2016, påvirker valget.

– Ingen hindres i å stille til valg eller drive valgkamp grunnet unntakstilstanden. Opposisjonen har mulighet til å ha representanter til stede der stemmene skal telles opp. Alt ligger til rette for et fritt og rettferdig valg, hevder AKP-politikeren.

Derfor stemmer de på Erdogan

Hayriye Acikgoz (52) fra den konservative bydelen Umraniye på den asiatiske siden av Istanbul hadde møtt opp for å se sin politiske helt.

– Jeg har støttet AKP siden begynnelsen. Jeg elsker partiet. Før var vi undertrykte, nå har vi religionsfrihet, sier hun, og sikter til at Erdogans parti har opphevet hijabforbudet for studenter og offentlig ansatte.

ELSKER PARTIET: Hayriye Acikgoz (52) takker Erdogan og AKP for fremgangen hun har opplevd i sitt liv. Foto: Ozge Sebzeci/VG

Kurderen Arif Tosun (46) fra Bingöl-provinsen i Øst-Tyrkia veiver med et tyrkisk flagg fra tribunen. Han slår fast overfor VG at «det finnes ingen andre ledere for Tyrkia enn Erdogan».

Til tross for at fredsforhandlingene med kurderne har havarert, regjeringen har gått til krig mot kurdiske områder i Nord-Syria og fengslet lederne i det prokurdiske partiet HDP, mener 46-åringen at Erdogan er det beste valget, også for kurdere:

les også

Erdogans utfordrer vil gjøre presidentpalasset om til skole

– Det er flere kurdere som elsker Erdogan enn som hater ham, sier Tosun.

Les også: Dette er kurdernes kamp

JA TIL ERDOGAN: Arif Tosun (46) kommer fra øst i landet, men bor nå på en øy like utenfor Istanbul. Han veivet stolt med det tyrkiske flagget for å hylle Erdogan. Foto: Ozge Sebzeci/VG

Økonomi, forsvar og terror

Søndag presenterte Erdogan planen for hvordan han og hans parti AKP, som har sittet ved makten siden 2003, vil vinne velgernes gunst.

Dette er de viktigste punktene i Erdogans politiske manifest:

 • Økonomi: Den tyrkiske liraen er blitt kraftig svekket mot den amerikanske dollaren, og flere snakker om en nært forestående økonomisk kollaps. Erdogan lover å snu den negative trenden med lavere inflasjon og rente, mindre klasseskille og høyere livsstandard for folk flest.
les også

Tyrkiske journalister dømt til flere års fengsel

 • Supermakt: – Tyrkia vil bli en global og ledende makt, sa Erdogan. Han nevnte også at Tyrkia ikke har gitt opp fullt medlemskap i EU, noe Tyrkia søkte om i 1987.
 • Forsvar: Erdogan vil gjøre hele Tyrkias forsvarssystem 100 prosent tyrkisk, og at alle våpen skal produseres i Tyrkia.
les også

Her kriger tyrkiske soldater i Nord-Syria

 • Terror: Tyrkia har innledet to store offensiver i Nord-Syria de siste årene, senest mot den kurdiske militsen YPG i Afrin. «Våre soldater står klare for nye operasjoner», uttalte Erdogan.
 • Megaprosjekter: Erdogans popularitet er mye takket være enorme byggeprosjekter. Flere er underveis: Verdens største flyplass åpner i Istanbul til høsten, han lover en menneskeskapt kanal gjennom Istanbul og verdens lengste hengebro i Gallipoli. Dessuten skal Tyrkia få sitt aller første bilmerke (landet produserer i dag biler med deler fra andre land).

VG I TYRKIA: Midtøsten-korrespondent Ingeborg Huse Amundsen (t.v.) og fotograf Özge Sebzeci. Foto: Nilas Johnsen/VG

Mer om

 1. Tyrkia
 2. Recep Tayyip Erdogan

Flere artikler

 1. Så splittet er Tyrkia

 2. Tåler ikke nederlag

 3. Erdogan oppfordrer til velgerovervåkning i lekket video

 4. Erdogan på krigsstien for å holde på lokalmakt

 5. Erdogans store prøve

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder