OMSTRIDT: Saudi Arabias kronprins Mohammed bin Salman under G20-toppmøtet i Argentina. Foto: Ricardo Mazalan / AP / NTB scanpix

Avis: Kronprins hadde løpende kontakt med Khashoggi-drapsteam

Dagen Jamal Khashoggi ble drept skal Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, flere ganger ha vært i kontakt med personen som trolig koordinerte aksjonen.

Artikkelen er over ett år gammel

Det har den amerikanske etterretningstjenesten CIA funnet ut gjennom egen etterforskning av saken, melder The Wall Street Journal.

Avisen opplyser at den har sett utdrag av «høyt klassifiserte dokumenter» fra CIA, basert på registrering av elektronisk kommunikasjon og hemmelig informasjon.

les også

Senatet åpner for å straffe Saudi-Arabia

I timene før og etter drapet som fant sted på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober, sendte kronprins Mohammed bin Salman minst 11 beskjeder til sin rådgiver Saud al-Qahtani, skriver avisen.

CIA kjenner ikke til innholdet i meldingene.

Al-Qahtani er en av 17 saudiarabiske borgere som USA har innført sanksjoner mot som følge av drapet på Khashoggi.

REGIMEKRITIKER: Den drepte, saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Foto: Hasan Jamali / TT NYHETSBYRÅN

Felle

CIAs konklusjon om at kronprinsen hadde en finger med i spillet, bygger ifølge Wall Street Journal også på en uttalelse fra august 2017 der han skal ha snakket om å sette opp en felle for Khashoggi.

Bin Salman skal ha sagt at hvis hans forsøk på å overtale Khashoggi om å komme tilbake til Saudi-Arabia skulle mislykkes, så kan «vi kanskje lokke ham utenfor Saudi-Arabia og gjøre tiltak».

les også

CNN-journalist: Trump er i et «forferdelig humør» før G20-møtet

Det har tidligere blitt rapportert i amerikanske medier at CIAs etterforskning tyder på at drapet fant sted etter en direkte ordre fra kronprinsen. Saudi-Arabia har imidlertid konsekvent stått fast ved at drapet skjedde uten at kronprinsen kjente til det.

USAs president Donald Trump har sagt at han ikke er blitt presentert for informasjon som direkte knytter Mohammed bin Salman til drapet.

Høyre hånd

Rådgiveren Saud al-Qahtani omtales ofte som bin Salmans nærmeste rådgiver. Det antas at han hadde ansvaret for dødsskvadronen på 15 mann som tok livet av Khashoggi inne på konsulatet i Istanbul. Han var ifølge CIA i kontakt med dem, samtidig med at han kommuniserte med kronprinsen på drapsdagen.

Saudi-Arabia har anholdt 18 personer som har status som mistenkte i saken. Myndighetene hevder at de handlet på egen hånd.

les også

Avis: CIA mener Saudi-Arabias kronprins bestilte Khashoggi-drap

Krever utlevering av mistenkte

Denne helgen har Bin Salman deltatt på G20-møtet i Argentina.

Under avslutningen av G20-toppmøtet lørdag krevde Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at Saudi-Arabia utleverer personer som er mistenkt for Khashoggi-drapet.

– Å stille de mistenkte for retten i Saudi-Arabia er ikke godt nok, sa Erdogan, sa Presidenten.

les også

Reuters: Saudi-prins uønsket som konge etter Khashoggi-drapet

Under møtet sa Frankrikes president til den Saudi-Arabiske kronprinsen at Europa krever internasjonalt etterforskning av drapet på Khashoggi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder