STYRTET: 189 personer mistet livet da flyet styrtet i havet utenfor øya Java 29. oktober i år.

STYRTET: 189 personer mistet livet da flyet styrtet i havet utenfor øya Java 29. oktober i år. Foto: AP

Flystyrtrapport: Desperat kamp for å holde flyet i luften

Den foreløpige rapporten er klar etter flystyrten i Indonesia som krevde 189 menneskeliv.

uvakt@ntb.no

Data fra flyet viser at pilotene kjempet for å holde kontroll på flyet omtrent fra det lettet til det styrtet, viser den foreløpige rapporten fra indonesiske myndigheter som New York Times har fått tilgang til.

Grunnen til at de fikk problemer var at flyets nese gjentatte ganger ble tvunget nedover. Det bekrefter flyets ferdskriver og taleregistrator som utgjør flyets svarte bokser.

De viser at det nye datastyrte systemet Boeing installerte på det nye 737-flyet skapte problemer. Systemet skulle hindre at nesen havnet for høyt og steilet, men tvang i stedet nesen ned fordi systemet mottok uriktige sensoravlesninger.

Dette skal ha skjedd mer enn 20 ganger på de elleve minuttene flyet var i lufta. Pilotene klarte igjen og igjen å rette nesen opp, før de til slutt mistet kontroll og flyet styrtet i havet utenfor øya Java. De 181 passasjerene og besetningen på åtte mistet livet i ulykken som skjedde 29. oktober.

Det er fortsatt mye som er uavklart etter styrten, blant annet hvorfor et fly som hadde problemer med sensoren fikk lov å fly i utgangspunktet. Etterforskere har heller ikke gjenvunnet opptakene fra kabinen, som kan gi flere svar på pilotenes handlinger og om de fulgte de riktige prosedyrene.

Den foreløpige rapporten blir offisielt lagt fram onsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder