I BUNNLØS SORG: 150 barn ble begravet i Cuddalore i India i går. Her en kvinne som bryter sammen i gråt ved massegraven hvor en av hennes slektninger ble begravet. Foto: AP

Revet bort

Barna hardest rammet i India

Her er ett av de mange ansiktene på den ufattelige tragedien: En kvinne bryter sammen ved massegraven i India hvor hennes slektning og 150 andre barn ble begravet i går.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

I det samme området i Cuddalore tviholder en gråtende far på hånden til sin åtte år gamle sønn som ble drept av flombølgen søndag.

Hjerteskjærende scener utspant seg i mange landsbyer i det sørlige India i går. Flere steder var ofrene så mange at de måtte legges i massegraver. Mange av dem var barn.

I Cuddalore, som ligger 180 kilometer sør for Madras, mistet 400 mennesker livet i flodbølgen. 150 av dem var barn. I går måtte gråtende pårørende begrave sine barn og tenåringer i massegraver, melder Associated Press.

Kan ikke kremeres

Etter indisk tradisjon skal barna begraves og ikke kremeres. En basketballbane ble brukt som massegrav, og en bulldoser skjøv til slutt sand over. Etter kort tid var over 150 barn begravet. De pårørende fikk ingen mulighet til noen privat seremoni. Ofrene var for mange.

Lignende seremonier ble holdt flere titalls steder langs sørøstkysten av India, som har meldt om minst 6800 døde.

Et stor del av ofrene for flodbølgene skal ha vært barn. Også i Sri Lanka, hvor minst 12000 omkom, var nesten halvparten av de drepte barn, sier UNICEF-sjefen i hovedstaden Colombo, Ted Chaiban, til AP.

Trakk til stranden

Grunnen til at så mange barneliv gikk tapt, var at foreldre og barn trakk ned til kysten for å se på den store bølgen etter som nyheten om det rare naturfenomenet som kastet fisk inn på strendene, ble kjent. Det skulle bli fatalt. Plutselig kom de inntil seks meter høye bølgene og rev med seg små og store.

De minste hadde lite å stille opp med da de voldsomme bølgene skyllet inn over land.

Ifølge UNICEF antyder foreløpige tall at en tredjedel av de døde og savnede er barn. UNICEF Norge startet i går innsamling til barn og familier rammet av katastrofen i Sørøst-Asia og har allerede overført 200.000 kroner fra sitt katastrofefond.

UNICEF-kontorene i Indonesia, Malaysia, Thailand, Maldivene, India og Sri Lanka arbeider nå sammen med nasjonale og lokale myndigheter og andre FN-organisasjoner for å få oversikt over skadeomfanget og organisere hjelpen.

Smittefare

FN har advart mot faren for smittsomme sykdommer etter en slik naturkatastrofe, og kystsamfunnet trenger nødhjelp og medisiner.

- Flere hundre tusen barn i kystområdene i seks land befinner seg i alvorlig fare, sier UNICEF-sjef Carol Bellamy.

Mange har mistet sine hjem, og katastrofen rammet store områder der folk fra før lever under fattigdomsgrensen. I første omgang trenger kystbefolkningen nødhjelp, mat og vannrensetabletter og på lengre sikt helsetiltak, tilgang til rent vann og sanitæranlegg, heter det i en melding fra UNICEF.

Hele 30.000 er meldt savnet på de indiske øygruppene Andamanene og Nikobarene, der fem byer er slettet av kjempebølgen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder