PÅ JAKT ETTER SAVNEDE: Langs strendene i Madras i India lette hundrevis etter sine savnede kjære sent i går kveld norsk tid. Foto: AP

Leter febrilsk

Over 12 300 døde - UD savner 100 norske

PHUKET/BANGKOK (VG) Den norske ambassaden i Bangkok manglet i natt oversikt over så mange som 100 nordmenn i Thailand.

  • Tor Strand
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

To av dem er bekreftet døde, mens ytterligere åtte fryktes omkommet. I natt var det ingen som hadde endelig oversikt. Myndighetene frykter at ytterligere nordmenn er savnet i de andre landene som er rammet av flodbølgen.

Har håp

- Vi har navn på rundt 100 nordmenn i området som ingen kan gjøre rede for hvor er. Vi har håp om at mange kommer til rette etter hvert. Mobilnettet har brutt sammen, så det er vanskelig å oppnå kontakt, fikk VG opplyst ved den norske ambassaden i Bangkok ved midnattstid lokal tid.

Konfrontert med VGs opplysninger i natt sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i UD:

- Det kan godt være at det tallet er riktig. Men fordi vi ikke har oversikt, har vi heller ikke villet gå ut med noe tall i frykt for å uroe folk unødig.

Tallene stiger

I natt hadde dødstallene steget til over 12300 etter jordskjelvet som ble målt til 8,9 på Richters skala. Verst ser det foreløpig ut at flodbølgene har rammet Sri Lanka, India og Indonesia, der flere tusen er omkommet og savnet. Også i Thailand, Malaysia, Burma og på Maldivene skyllet vannmassene med seg mennesker, biler, hus, hoteller og gjenstander. På Maldivene vasket en bølge på 1,3 meter over store deler av øya - og gjorde store skader. Det var i natt uklart hvilke menneskelige konsekvenser bølgen har hatt her. Den kjente thailandske øya Ko Phi Phi - hvor filmen «The Beach» ble spilt inn i år 2000 - rapporteres mer eller mindre jevnet med jorden. 600 turister og fastboende ble evakuert.

Uoversiktlig

- Situasjonen er svært alvorlig og uoversiktlig. Vi har grunn til å frykte at flere nordmenn er blant de omkomne i Thailand. Det kan også være nordmenn som er savnet i andre land, men vi kan ikke bekrefte annet enn at en norsk borger er omkommet i Thailand. Det bygges på opplysninger fra hans familie, sier Dale Sandsten.

OFFER: Frivillige bærer et av ofrene fra katastrofen på Madras-stranden i India opp på land. Minst 286 omkom da flodbølgen slo inn over området. Totalt er minst 11 000 omkommet i katastrofen i Sør-Asia. Foto: AP

UD sliter med å skaffe oversikt over nordmenn i Thailand - ikke minst fordi mange reiser til de thailandske øyene på egen hånd. Det vil derfor kunne ta lang tid før det foreligger noen oversikt over savnede og døde.

Et av feriemålene det mangler offisielle rapporter fra, er Koh Lanta sør for Phuket. Også dette er en ettertraktet ferieøy for nordmenn.

Norske turister har meldt om store ødeleggelser, men det er uklart hvor mange liv som har gått tapt her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder