- DØDENS BY: - Det ser ut som dødens by, sier en Reuters-journalist som er på plass i Muzaffarabad i Kashmir. Foto: Reuters

- DØDENS BY: - Det ser ut som dødens by, sier en Reuters-journalist som er på plass i Muzaffarabad i Kashmir. Foto: Reuters

Mer enn 30.000 kan ha omkommet i jordskjelvet: - Ser ut som dødens by

(VG Nett) Ødeleggelsene er komplette. Det ser ut som dødens by, sier Reuters-journalist Zulfiqar Ali, fra den svært hardt rammede byen Muzaffarabad.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Hovedstaden i den pakistanske delen av Kashmir ligger fullstendig i ruiner etter jordskjelvet som rammet grenseområdet mellom Pakistan og India lørdag.

18.000 er bekreftet omkommet etter det kraftige jordskjelvet, men tallet kan være betydelig høyere.

- Våre foreløpige beregninger viser at over 30.000 mennesker kan ha mistet livet i jordskjelvet i Kashmir, sa arbeids- og kommunikasjonsministeren i Kashmir Tariq Farooq søndag morgen.

KOLLAPSET: Pakistanske redningsarbeidere er samlet foran en bygning i Muzaffarabad som kollapset under skjelvet. Foto: Reuters

- Første indikasjoner tyder på at nesten 50 prosent av hjemmene er ødelagte i dette området, sier statsminister Shaukat Aziz til BBC.

Det meste av statlige bygninger og butikker er kollapset i Muzaffarabad. Det som står igjen av bygninger er så skadet at folk ikke tør å gå inn i dem.

Mange av de overlevende sov i parker og på plener i natt, samtidig som pakistanske myndigheter oppjusterte dødstallene fra 3.000 til 18.000. 41.000 er bekreftet skadet.

Men fortsatt pågår redningsaksjoner for fullt, og fortsatt er det hele landsbyer som redningsmannskaper ikke har nådd frem til.

KAOS: I byen Muzaffarabad hersker fullt kaos. Folk sov i parker og på kirkegårder i natt fordi hjemmene deres var totalskadd eller så skadet at de ikke turte å gå inn i dem. Foto: Reuters

Men flere grupper som hadde vært viktige i hjelpearbeidet er borte. En militær talsmann sier, ifølge Reuters, at 215 pakistanske soldater mistet livet i området.

Den pakistanske TV-kanalen Geo TV melder at militærsykehuset i byen ble ødelagt av skjelvet. Skadede mennesker ligger utenfor det eneste sykehuset som er i drift. Der venter de på oppmerksomhet fra leger og sykehuspersonell som kjemper for å mestre den vanskelige situasjonen.

Også mange skolebarn har omkommet i katastrofen. Jordskjelvet rammet akkurat idet klassene samlet seg på skolen lørdag morgen. Hundrevis, kanskje tusenvis, av barn kan ha mistet livet etter at betongbygningene kollapset eller ble tatt av jordskred.

Mer enn 400 skoleelever mistet livet da to skoler i Pakistans North West Frontier-provins kollapset.

- Alle barna fra vår landsby gikk på skole i Balakot og ingen av dem har kommet hjem igjen, sier Abdul Rashid, en lokal offisiell i Shawal. - Vi har hørt at de alle er begravet i ruinene, sier han til nyhetsbyrået AFP.

20 etterskjelv

U.S. Geological Survey sier at jordskjelvet, som målte 7,6 på Richters skala, oppstod på et dyp på 10 kilometer. Det rammet 95 kilometer nordøst for Islamabad og kunne kjennes både i Afghanistan, India og Bangladesh.

Det første store skjelvet ble etterfulgt av 20 mindre etterskjelv på mellom 4,5 og 6,3 på Richters skala.

RYDDER: En pakistansk soldat med gravemaskin rydder opp i ruinene etter skjelvet. Foto: Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder