INDOKTRINERING: Protest foran FNs hovedkvarter i New York, torsdag 15. mars i år. Uigurer protesterer mot Kinas overvåkningskampanje som har sendt tusener av det uiguriske folk til indoktrinering i politiske omskoleringsleirer. Foto: Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN

Kommisjon: – Menneskerettighetskrise for muslimsk minoritet i Kina

Den amerikanske Kina-kommisjonen slår alarm om overvåkning, undertrykking og masse-fengsling av muslimske minoriteter i Kina.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Flere hundretusener, og kanskje millioner av uigurer, sitter i politiske omskoleringsleirer i Xinjiang, Kina, hevdet FN-ambassadør Kelley Currie i kommisjonens høringer torsdag i forrige uke.

Uigurene er en muslimsk og tyrkisktalende minoritet nordvest i Kina.

Kommisjonen som holdt høringen er en amerikansk, statlig observatør av menneskerettigheter i Kina, og slår nå alarm om det de mener der den største massefengslingen av en minoritetsbefolkning i verden i dag.

Brudd på religionsfriheten, ytringsfriheten, og retten til rettferdig rettergang er noen av menneskerettighetsbruddene som er avdekket.

– Vi har fulgt saken om omskoleringsleirer. Vi har også mottatt informasjon fra uigurer som bor i utlandet og som forteller oss hvor bekymret de er for at familiemedlemmer kan bli fengslet og indoktrinert i slike leirer, sier forsker Patrick Poon fra Amnesty International til VG.

PROTESTER: En demonstrant bærer en maske med farger fra det Øst-Turkestanske flagget, med en hånd over munnen i Kinas farger, under en protest i Istanbul i 2009. Flere uigurer bosatt i utlandet, opplever at familien hjemme i Xinjiang blir fengslet eller forsvinner uten spor. Foto: OZAN KOSE / AFP

– Tortur og kutting av lange skjørt

Senator Marco Rubio (R), som er formann i kommisjonen, omtalte Xinjiang som «den mest grenseoverskridende politistaten i verden». Vitner i torsdagens høring fortalte om bruk av tortur, sulting og isolasjon for å bryte ned fangene i omskoleringsleirene.

Uigurene er under konstant og omfattende overvåkning via kameraer med ansiktsgjenkjennelse, mobiltelefon-skannere, samt DNA-innsamlingen i skjul under «helsesjekker», fastslår FN-ambassadør Kelley E. Currie i en skriftlig uttalelse til kommisjonen.

Det ble også rapportert om sanksjoner mot muslimsk bekledning.

– Politi kutter skjørt, og til og med lange skjorter til uiguriske kvinner på stedet mens de går i en lokal gate. De gjør dette for å innføre et forbud mot etniske minoriteter å gå i lange skjørt, uttalte Rubio under høringen, og henviste til rapporter kommisjonen har mottatt.

Uiguriske fanger tvinges til å spise svinekjøtt og drikke alkohol i fangeleirne, hevder en tidligere fange overfor den britiske avisen The Independent.

PROTEST: Uigurer protesterer utenfor FNs hovedkvarter i New York. Muslimske kvinner tvinges til å gå i korte skjørt av den kinesiske staten, kommer det frem under høringene til Den amerikanske Kina-kommisjonen forrige uke. Foto: Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN

– Overvåking i andre land

Statsborgere av andre land, med uigurisk opprinnelse, blir nemlig også overvåket og truet. De truer ofte med familiemedlemmer i hjemlandet som gisler, for å få uigurer til å returnere til Kina, der de blir fengslet uansett nasjonalitet, forteller flere uigurer til ABC Australia.

Slike historier bekreftes også i kommisjonens høringer på torsdag, blant annet av journalisten Gulchehra Hoja som selv har fengslede og forsvunne familiemedlemmer.

Amerikanske journalister truet

Tidligere i år skrev NY Times om amerikanske journalister med uigurisk opprinnelse ble truet, og at familiemedlemmer ble meldt savnet i hjemlandet.

Under høringene til kommisjonen på torsdag uttalte nestformann i Den amerikanske Kina-kommisjonen Christopher Smith, at familiene til seks av journalistene i programmet Radio Free Asia var sporløst forsvunnet i Kina.

Smith sammenligner det massive omfanget av fengslinger og forsvinninger med nazistenes arrestasjoner under andre verdenskrig.

Kinesiske myndigheter har ikke svart på CNNs gjentatte henvendelser om omskoleringsleirene eller vitneutsagn. Lokale statlige medier i Kina derimot, har skrevet om omskoleringsleirene og rost effekten institusjonene har ved å «de-radikalisere» uigurene, skriver CNN.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder